miércoles, 11 de junio de 2014

DEL VELLUT AL VIENA. CAN TURUGUET DE CASTELLAR DEL VALLÈS

Retratava l’edifici que acull avui el VIENA de Castellar del Vallès, d’aquesta casa –que té una especial sensibilitat – pel Patrimoni Històric i/o artístic, havíem publicat ;


http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/04/historia-dun-projecte-singular-de.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/04/historia-dun-projecte-singular-de.html


Em sobtava força que en voler retratar les magnifiques llampares de ‘ Can Turuguet ‘ a Castellar del Vallès – de les que ens agradarà tenir noticia del seu dissenyador i/o fabricant a l’email coneixercatalunya@gmail.com – em deien que calia demanar ‘permís ‘ ;
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2961

De la ‘història’ de la casa trobava :
Promotor : Miquel Turuguet i Viñas

No hi ha constància de l’autor, malgrat un edifici d’aquestes característiques demanava un nivell de coneixement, que s’ha de presumir tenien només els mestres d’obra i/o els arquitectes.

Sabem pel catàleg de patrimoni de Castellar del Vallès :

La fàbrica i la casa van ser construïts pel senyor Miquel Turuguet i Viñas entre el 1914-1919, en la zona coneguda amb el nom de Pla de Can Carner. La indústria estava dedicada als teixits de vellut i també a la fabricació de sido, un reforç per a les americanes dels vestits dels senyors.

L’any 1938 Can Turuguet fou la seu dels soldats del CRIM (Centro de Reclutas e Instrucción Militar) número 15, que depenia de Terrassa. En aquesta caserna s’hi realitzaven tasques d’instrucció i formació militar, bàsicament adreçats a serveis auxiliars.

Fins l’any 1989 l’edifici va albergar l’economat laboral de l’empresa Vda. J. Tolrà, ja que aquesta raó social havia comprat la fàbrica a Miquel Turuguet quan aquest la va vendre l’any 1955.

Pensem que en el procés de liquidació de la Tolrà / Valls Taberner & cia aquesta nau – com molta part del patrimoni immoble – passava a ser de titularitat municipal. Ens agradarà confirmar-ho

Després d’una forta remodelació va acollir, a començaments dels anys noranta dues discoteques, primer la discoteca Turó i després Pacha Vallès que va tancar després d’un incendi el 1993.


Can Turuguet acull el Viena Castellar des de la primavera de l’any 2007.

No hay comentarios:

Publicar un comentario