jueves, 12 de junio de 2014

EL ROSER DE SANT FELIU DE PALLEROLS. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

La Montse Salvà Cordón, retratava el campanar de la – al meu judici – mal dita ‘Capella del Roser’ de Sant Feliu de Pallerols, a la comarca de la Garrotxa.

La descripció tècnics ens explica que és l'edifici més important de la plaça El Firal.

El concili de Trento feia creixerà exponencialment la devoció mariana, i arreu dins l’àmbit catòlic es construïren esglésies, i es crearen confraries dedicades a la Verge Maria.

Aquesta ‘capella’ va començar a ser erigida a partir de 1565, i més enllà de la esmentada influència trentita , venia a ‘compensar’ la manca d'una església parroquial per a les funcions dominicals.

L’any 1583 s'hi construí el retaule de l'altar major que va pintar Joan Sanxes Galindo, d'origen castellano-portuguès.
L’any 1794 va ser desmuntat i Dalmau Massegur en bastí un de neoclàssic, que va ser cremat ens els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA, i el vergonyós recolzament que li atorgava la Jerarquia de l’església catòlica.


El campanar és un dels pocs elements renaixentistes del poble que queden dempeus. La llinda de la porta principal és prou curiosa ja que permet la lectura de la seva restauració (1863). La verge de la fornícula fou esculpida el 1939 per l'olotí Narcís Salgueda, dels que ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com noticia del cognom matern, i del lloc de naixement i traspàs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario