lunes, 30 de junio de 2014

ESGLÉSIA DE SANT PERE. PONTS. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

El Xavier Ripoll Soria, retratava l'església de l'antic monestir de Sant Pere de Ponts, objecte des de fa anys d'una important restauració, s’aixeca el temple sobre la vila de Ponts, en un turó presidit per les runes del seu antic castell

L'edifici, que degué aixecar-se a partir de les donacions del 1143, és d'una nau amb la capçalera trilobulada, amb els tres absis en forma de creu. L'absis central té a més tres grans fornícules buidades en el mur. La nau és coberta amb volta de canó sobre dos arcs torals. Sobre el creuer s'ha reconstruït el cimbori octogonal, del qual restaven només les trompes i un fragment de paret, amb finestres geminades en els dos pisos. La singularitat del conjunt és remarcada també per l'organització exterior dels murs, sobretot de la capçalera. La decoració de tipus llombard es manifesta en les arcuacions cegues que ressegueixen la part superior dels murs. Als absis, les arcuacions apareixen espaiades per lesenes, i contenen unes finestres cegues d'arc rodó.


Al costat de la porta d'accés, situada al mur septentrional, hi ha un arcosoli d'època gòtica que conté un sarcòfag sobre dues mènsules. Segons Pere Cornellà Roca, el sarcòfag gòtic potser va pertànyer a algun dels comtes d'Urgell o de Cardona que segons la tradició eren enterrats allà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario