domingo, 28 de diciembre de 2014

L’ESCORXADOR ARA FÀBRICA DE LES ARTS. IGUALADA. L’ANOIA. CATALUNYA

Retratava des de la reixa- el conjunt estava tancat el dia de la nostra visita - l’edifici central del que fou escorxador municipal d’Igualada, els seus s’han de situar l’any 1902 quan s'aprovà en una sessió de l'ajuntament la seva construcció. Els plànols varen ser signats l'any 1903 i l'edifici s'inaugurà al 1905. Es va construir fora de la ciutat en uns plans anomenats "Foristeries de Sant Agustí", terrenys cedits pel Sr. Castells.


La instal•lació que dissenyaven l’Isidre Gili Moncunill – del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data del seu naixement i traspàs - i Pau Salvat Espasa (Barcelona, 20 de desembre de 1872 - 28 de maig de 1923 )

Ocupava una superfície d'uns 13.000m2 . La nau principal de l'edifici és rectangular. Als costats hi ha dos departaments quadrangulars. Dues ales ajuntades al cos central per un passadís cobert condueixen als patis. Darrera la nau principal hi trobem petites dependències. L'estructura suport de la nau central i de les dues més petites és de ferro. Els corrals tenen encavallada de fusta. Els materials bàsics de construcció són el totxo i la pedra. Per la decoració s'empra la ceràmica de color verd. El conjunt d'edificis es distribueix simètricament respecte a un eix perpendicular al carrer, que passa per la nau central i la porta principal.

Ha estat reformat per l’arquitecte Enric Solsona Piña i es destinarà a ‘Fàbrica de les Arts’.
https://www.youtube.com/watch?v=YJUZpiSZ2pg
http://www.igualadaplato.cat/es/localitzacions/lescorxador

Segueix aquesta instal•lació, el camí quasi general a la resta de Catalunya de transformar-se en un equipament de caire cultural. Tinc almenys dues excepcions comprovades, l’escorxador de Palafrugell que continua actiu, i el de Navarcles que s’ha habilitat com a Sala de Vetlles.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com la desinformació vers el patrimoni històric i artístic és una eina poderosa en mans dels seculars enemics de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario