miércoles, 24 de diciembre de 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE L'ALDEA. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Tornava a l’Aldea ara amb el Josep Olivé Escarré, em corprenia la sensació de buidor que ha deixar la desviació de la carretera N-340, i alhora l’activitat econòmica que ha desaparegut amb aquesta circumval•lació.

Ens arribàvem fins l’església de Santa Maria – dita aquí ermita - , és un edifici fet de petites pedres irregulars sense desbastar, després arrebossat i cobert a dues aigües. La façana principal, obra renaixentista del segle XVII, està dividida en tres cossos, el central més ample i llarg, està rematat amb un frontó triangular amb un òcul i a sobre d'aquest hi ha una creu de pedra. És una façana força austera, els únics elements decoratius són la porta amb unes pilastres adossades flanquejant-la que sustenten un entaulament fictici i el nínxol, avui buit, que té just al damunt. Una mica més amunt trobem encara una finestra, força gran i rectangular. També a la zona dels peus, al cos dret de la façana, hi ha un campanar d'espadanya. De l'obra fundacional, però, únicament en resta la part posterior de l'edifici, és a dir, els dos contraforts semicirculars adossats a la paret de pedra. Avui dia hi ha altres edificis adossats a l'església d'època posterior.


En l’anterior ocasió manllevava unes fotografies del Pere Rams Folch.

Retratava la torre quadrangular, lleugerament atalussada, que està situada a uns pocs metres de l'església. Està feta a base de petits carreus de pedra sense desbastar i encara avui conserva els merlets i algunes sageteres.


Apareix documentada l’any 1575, en un document de Felip II.

Deia en ocasió d’aquella anterior visita, Dono més credibilitat a la tesis que sustenta que La Torre de l'Aldea, de l'àrab al-dái'a, que significa llogaret, granja, és l'única part en peu, encara que reconstruïda, d'un castell - Qala’t- que va ser erigit pels àrabs al segle XIII causa de la importància estratègica del lloc com a defensa de la desembocadura de l'Ebre la torre de guaita de l'entrada de l'Ebre, que per la desaparició dels pirates i el creixement del delta va perdre la seva funció. Aquesta torre estava en molt mal estat i va ser demolida en 1914, conservant els seus fonaments i sent reedificada en acabar la Guerra Civil. És circular, excepte una façana recta. S'han incorporat unes làpides amb llegendes sobre la història del lloc i de Tortosa, així com unes armes sobre el portal.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , la desinformació vers els nostre patrimoni històric i cultural, és una eficaç eina en mans dels enemics de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario