sábado, 1 de abril de 2017

SANT ROC DE LLINDARS. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA

Fèiem recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de la comarca de la Segarra, la feina en ocasions esdevé impossible perquè en alguns llocs no trobes cap esser humà per a preguntar-li, on era l’escola abans de la guerra civil?.

Ens arribàvem fins a Llindars, al terme de Ribera d’Ondara que té una extensió de 54,5 km² en els que s’inclouen 13 petits nuclis de població, en els que vivien a darreries de l‘any 2016, 446 persones.

El Josep que viu a la casa cantonera de la Plaça Major, veïna de l’església parroquial advocada a Sant Roc, ens explica que Llindars MAI va tenir escola.

Del temple ens diu patrimoni Gencat ; edifici d’una sola nau, de planta rectangular, capçalera plana i coberta exterior a doble vessant. Presenta un parament paredat a les façanes laterals amb presència d’arrebossat a la façana principal i carreus ambdós arestes de al façana principal. La porta d’accés s’obra a la façana principat a partir d’una estructura d’arc conopial trevolat amb doble motllura, destacant una decoració vegetal que sobresurt de la clau. Hi ha una inscripció al intradós de la clau amb la data "1782" dins d’una cartel•la motllurada rectangular. Damunt d’aquesta porta hi ha una fornícula d’estructura motllurada i per sobre s’obre un petit òcul. Un campanar d’espadanya de doble ull corona la façana principal. Una cornisa feta maó disposat en cantells ressegueix el perfil superior de la façana principal, així com també l’estructura del campanar d’espadanya. L’estructura d’un petit pinacle amb una bola es situa coronant ambdós costats de la façana principal, així com l’estructura superior del campanar d’espadanya.


El Josep ens diu que no té la clau de l’església que ha estat restaurada com recollia el Jordi Contijoch Boada


Ens explicava el Josep, que s’havia buscat aigua pel terme, i que arreu apareixia salobre, per la seva proximitat amb Rubinat, li preguntava si s’havien fets anàlisis, i em contestava que no.

No li sobren recursos a la Segarra, i comprovar la qualitat de les aigües subterrànies del terme de Llindars, no és una despesa d’importància. Escrit queda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario