domingo, 30 de abril de 2017

IN MEMORIAM DE L’ERMITA DE SANT ANTONI DE PÀDUA DE LA TORRE DE L’ESPANYOL. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA. CATALUNYA

Fèiem via entre cirerers curulls de fruita el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, la nostra destinació era l’ermita de Sant Antoni de Pàdua, avui de titularitat municipal per donació de la VI Comtessa de la Torre de l’Espanyol, Carmen de Montagut Figuerol.



L’esglesiola custodiada per quatre xiprers, es troba situada al sud del nucli urbà, al peu de la muntanya del Tormo.
Patrimoni Gencat ens la descriu així; edifici de planta rectangular que consta d'una sola nau amb absis no marcat en planta. L'interior presenta la nau coberta amb una volta de canó dividida per un arc toral que es recolza sobre una pilastra. Entre l'arc i la pilastra hi ha una cornisa que envolta la nau, interrompuda a l'alçada de la fornícula, que és d'arc de mig punt i està situada a la zona de l'absis. Aquesta conté la imatge de Sant Antoni de Pàdua. La capella està coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. A l'exterior la fornícula sobresurt del mur i es recolza damunt d'un sòcol i un banc de pedra. Com a coronament destaca un petit capcer ondulant, al centre del qual hi ha el nom de "Sant Antoni" amb lletres de ferro. Sota d'aquest hi ha un òcul.Té un petit porxo obert en arc de carpanell que cobreix l'entrada. La porta d'accés és d'arc rebaixat adovellat que incorpora la inscripció "1861" a la clau. La construcció es troba arrebossada i pintada de color blanc.


Ens agradarà rebre a l'email coneixercatalunya@gmail.com un exemplar dels Goigs que es canten en aquesta ermita.

Em costava un xic fer la relació de les persones que han estat o son comtes de la Torre de l’Espanyol , títol concedit l’any 1833, durant la regència de María Cristina de Borbón-Dos Sicilias (Palerm, Itàlia ; 27 de abril de 1806 - Sainte-Adresse, França ; 22 de agosto de 1878) a Josep de Montagut i de Salvador, procurador i diputat a corts per Tortosa.

José de Montagut y de Salvador
. I comte (Tortosa, 1793- c.1855)

Rafael de Montagut i Felez. II comte ( 1823 + 1873 )
LA DARRERA FASE DE LA DESAMORTTIZACIÓ MADOZ A LA RIBERA D'EBRE (1858-1886)
http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaCERE/article/view/204955/291091

Antoni de Montagut Nougues . III comte ( ¿ + 1935?)

Rafael de Montagut i Ravanals. IV comte ( ¿ + 1988?)

Adolfo de Montagut y de Martí. V comte ( 1908 + 16.06.1988 )

Carmen de Montagut Figuerol. VI comtessa.

Per la data "1861" incorporada a la clau, pensem que el promotor d’aquesta ermita devia ser Rafael de Montagut i Felez. II comte ( 1823 + 1873 ), ja que al juny de 1864 deia tenir 42 anys; quan a l’advocació de Sant Antoni de Pàdua, es posava probablement en agraïment pel naixement del seu fill Antoni de Montagut Nougues . III comte

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com les vostres aportacions completant les dades exposades, els catalans tenim un ‘especial’ deure ètic en refer la memòria històrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario