jueves, 25 de mayo de 2017

IN MEMORIAM DE L’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA SENTIU DE SIÓ, DITA EN ALGUN LLOC DE ‘LA GUARDIOLA’. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia a : http://www.lleida.com/poblacions/la-sentiu-de-sio la capella de la Mare de Déu de la Guardiola

Feu-los saber que a Catalunya, la denominació capella es dona als edificis religiosos situats dins del nucli urbà, i/o als que estan adjacents i/o adscrits a una propietat.

Es denomina com ermita i/o santuari als edificis religiosos situat fora del nucli urbà, i que no estan adjacents i/o adscrits a una propietat.

Patrimoni Gencat, ens diu que l'ermita de la Mare de Déu – no fa cap referència a la Guardiola, imagino que la desaparició de les Caixes d’Estalvi Catalanes, conseqüència directa de l’estultícia i la corrupció de molta gent, ha fet pensar que es millor no parlar d’aquest símbol oi?. Guardiola, té el significat de ‘guàrdia petita’, coses del llatí, i hom pensa que devia ser un lloc de guaita del proper castell àrab de la Sentiu - es començà a construir l'any 1981, en un lloc on temps enrere hi havia hagut una ermita, que fou destruïda durant la guerra civil – eufemisme amb que es vol disfressar la revolta dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco, conta el govern LEGÍTIM de la II República, que portava al REINO DE ESPAÑA novament fins al segle XIX o XVIII -. Això s’ha d’anar recordant, qui per la memòria, per l’ identitat.

L' edifici de l’actual ermita es començava des dels fonaments, i malgrat que les tasques es duien a terme amb l'ajuda de tots els veïns del poble, pensem que algú devia fer el projecte de l’edifici, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

Dos dies a l'any la gent del poble puja a l'ermita de forma col•lectiva: el dilluns de Pasqua (primera pasqua) i el 15 d'agost, data en què fou consagrada.

L'ermita de la Mare de déu és una petita capella de planta quadrada, realitzada amb maó i completament arrebossada. A la façana hi ha un porxo amb teulada a doble vesant. A la cara central hi ha un gran arc, per on s'accedeix a l'interior, a través d'una porta de forma rectangular; les bigues són de fusta, la façana és bastant més elevada que les altres parets, al final s'aixeca una petita espadanya amb una campaneta.


Retratava al Josep Olivé Escarré davant de la façana, sota l’atenta vigilància dels mossos d’esquadra


L'interior de l'ermita és molt reduït, tan sols hi ha l'essencial. El retratava des del vidre de la porta, sense flash

No trobava cap esser viu al que preguntar-li on eren les escoles abans de la dictadura franquista, o de la mal dita guerra civil, ens agradarà rebre’n imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Si us agrada feu-ho córrer. El sr. Facebook vol cobrar per divulgar el patrimoni català, algú li ha explicat que som una ‘ cultura de peatge’. Us deixarà compartir-ho unes poques vegades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario