viernes, 19 de mayo de 2017

IN MEMORIAM DE PUELLES I LA SEVA ESCOLA PÚBLICA ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. AGRAMUNT. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Les Puelles és un poble agregat al municipi d'Agramunt, a la comarca de l'Urgell, va ser municipi fins a l’any 1857 moment en què es va crear el municipi de la Donzell, conjuntament amb les poblacions veïnes de Donzell d'Urgell, Montclar d'Urgell i Rocabertí de Sant Salvador, l’any 1970 totes les poblacions del municipi de la Donzell van passar a formar part del municipi d'Agramunt.

La seva ESGLÉSIA DE SANT DOMÈNEC datada l’any 1862, no apareix com a monument a :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d%27Agramunt

Atès que la wikipedia és una eina ‘privada’ aquesta omissió és una ‘pecat venial’.

No sabia veure-la però al Catàleg de Bens d’Agramunt :
http://agramunt.ddl.net/fotos/agramunt//Urbanisme/Peu_proteccio-Bens/pe_agramunt_aprovacio_provisional.pdf
I, tractant-se d’una Administració Pública Catalana, la omissió aquí, cal considerar-la pecat mortal.

Si no posen l’església, sembla fins lògic que no facin esment de l’escola pública anterior a la dictadura franquista, oi?.

L’actual ocupant de la casa, un veí de Terrassa, m’explicava que la primera casa era la de la mestra i la segona l’escola pròpiament dita.


L’Ajuntament d’Agramunt ‘oblidava’ l’escola de la Donzell d’Urgell, la de Montclar, i fins l’existència de Sant Salvador de Rocabertí.

Quan mirava ‘els colors politics’ dels que remenen les cireres al consistori d’Agramunt, no entenia com s’havien pogut produir aquestes ‘omissions’.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’església de Sant Domènec de les Puelles, al terme d’Agramunt , a la comarca de l’Urgell, a la província de Lleida, a la nació màrtir de Catalunya.

El fet que també Tàrrega ‘pateixi’ aquesta mena de lapsus, és motiu de gran intranquil•litat per als que ens estimen Catalunya :
http://relatsencatala.cat/relat/escoles-publiques-anteriors-a-la-dictadura-franquista-la-figuerosa-tarrega-lurgell-lleida-catalunya/1054161


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , per als catalans el patrimoni històric i/o artístic, la seva conservació i la seva difusió, son alhora que un imperatiu ètic, un element estratègic en la nostra lluita per la llibertat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario