miércoles, 19 de julio de 2017

INVENTARI D’EDIFICIS MODERNISTES D’ARGENTONA. UNA FEINA PENDENT IN MEMORIAM DE TORRE ELEVADORA D'AIGÜES DE CAN GARÍ. ARGENTONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré, ( Sant Llorenç de Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ) amb el fons de la torre d’aigües situada avui dins del recinte de la fàbrica de filats Gutterman , S.A. del polígon industrial del Cros, a la banda dreta de la riera d'Argentona, molt a prop del terme municipal de Mataró.


La torre és d'obra vista, té unes petites finestres, està coronada per una cúpula cònica de rajoles blanques i verdes.
La torre pertanyia a la casa de pagès del Sorrall, que fou enderrocada ‘gloriosament’ l‘any 1974, i la seva funció era la de fer arribar l’aigua fins a la finca de can Garí.


La seva construcció duta a terme a darreries del segle XIX, coincidint amb l’edificació de Can Gari, ens fa pensar que sigui obra de Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956), i no de Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993), que aixecaria l’edifici de la masoveria de Can Garí en el període 1911-1929.

Coincideixen en aquesta hipòtesis l’entrada del Mapa de patrimoni : Dipòsit elevador de Can Garí (Torre Gutterman), i els amics de pobles de Catalunya:

http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08009

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2518

M’ explicaven que a l'arxiu d'Argentona no tenien cap dada dels edificis modernistes. Les llicències d'obra que tenen són posteriors a l'època modernista.

Caldrà doncs demanar la col•laboració dels propietaris, oi?.

Nosaltres l’esperem a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Argentona i Catalunya us ho agrairan.

No hay comentarios:

Publicar un comentario