domingo, 29 de noviembre de 2020

FONTANET DE CABÓ. IN MEMORIAN DE LA SEVA ESGLÉSIOLA ADVOCADA A SANT MARTÍ. ORGANYÀ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA " IN PECTORE " DELS PIRINEUS

 


El Jordi Vila Juncá, publica una fotografia de Fontanet de Cabó al terme d’Organyá,a la comarca de l’Urgell sobirà.






De l’esglesiola de Sant Martí del Mas de Fontanet (Cabó), en  diu l’Enciclopèdia Catalana, que era situada prop de l’actual Mas de Fontanet, a l’enclavament de Fontanet dins del terme d’Organyà.


El lloc de Fontanet apareix esmentat en un document del 1021, mentre que el poble, ara desaparegut, ho era en documents dels anys 1026, 1084, 1090, 1091, 1093, 1096, 1100 i 1162, com a part integrant de les possessions de la família Caboet a la vall de Cabó.


Amb la unió de les cases Caboet i Castellbò, l’any 1185, Fontanet passà a formar part del vescomtat de Castellbò — dins de la batllia de Cabó, quarter d’Organyà —, que gaudí de la jurisdicció alta i criminal del lloc, mentre que la jurisdicció baixa i civil era exercida pel capítol de Santa Maria d’Organyà; en cas de pena pecuniària, aquest en rebia la meitat i el vescomtat l’altra.

 

En la dècada dels setanta encara eren visibles les restes de la curvatura de l’absis d’aquesta església, situada prop de l’interessant edifici del mas de Fontanet.


En el llibre de les visites pastorals del 1758 l’església de Sant Martí de Fontanet era sufragani  de Santa Maria d’Organyà i en tenia cura Jaume Minoves, del lloc de Fontanet.


L’any 1904 l’església encara tenia culte.


Patrimoni Gencat, on apareixen un parell de fotografies en blanc  i negre una d’en Josep Maria Gavín Barceló(Barcelona, 1930) de l’ any 1979

 


I, una de A. Moras de 1987- Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com del nom propi, el cognom matern, i el lloc i datda de naixement i traspàs – si fos el cas – d’aquest A. Moras


Aclaríem per mediació d’una persona que el coneixia, que es deia Antonio Moras  Navarro, i que a la seva magnifica tasca de fotògraf del  Patrimoni històric, afegia una llicenciatura universitària. L’Urgell sobirà , i també, també  Patrimoni Gencat, tenen que reconèixer  la gran tasca de l’Antonio Moras Navarro , q.e.p.d



Ens diu;   edifici religiós d'una nau amb la volta esfondrada.


A la façana principal es troba la porta d'arc de mig punt adovellada, un petit ull de bou i el campanar d'espadanya d'un ull.


És una construcció rústega de pedres unides amb morter sense fer filades.


 Que Sant Martí, intercedeixin davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario