domingo, 22 de noviembre de 2020

SANT MARTÍ DELS CASTELLS. BELLVER. LA CERDANYA JUSSÀNA. LLEIDA.

 

El Jordi Vilá Juncá publica una fotografia del nucli de Sant Martí dels Castells,  que avui és una entitat de població del municipi de Bellver, a la  Cerdanya jussana , Lleida.



Llegia que l'espai disponible al cim del promontori en va condicionar la forma rectangular, d'uns 22 metres de llarg per 4 metres  d'ample. Els murs, de 2 metres de gruix a la base i que es van aprimant fins a tenir 1,20 metres  a la part superior, recolzen directament a la roca.

L'aparell és de pedres mal tallades, disposades però,  en files força regulars. Els carreus dels angles són més ben tallats i col·locats. La part més occidental és formada per una torre quadrada unida a una sala llarga que constitueix la part principal del castell. A l'interior, els murs són alts i acaben en una volta lleugerament apuntada i un mur interior separa l’església de Sant Martí de la resta del conjunt. Aquesta sala té una finestra a l'est i tres a migdia damunt la porta d'accés, situada a uns 2,30 del sòl.

De l’església de Sant Martí, construïda com una sala del castell destinada a ús religiós, llegia;  romànica de planta rectangular amb una volta de canó lleugerament apuntada,  des del segle XII es va constituït en parròquia.

S’explica que les ruïnes del castell van inspirar a Gustavo Adolfo Bécquer la  llegenda “La cruz del diabló” (1860).

Que Sant Martí , intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquestasindèmia, que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i elsque pateixen estretors econòmiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario