lunes, 23 de noviembre de 2020

L’ALZINA D’ALINYÀ I LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A L'APÒSTOL SANT BERNABÉ. FIGOLS I ALINYÀ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

 

El Jordi Vilá Juncá publica una fotografia del nucli de l'Alzina d'Alinyà , població del municipi de Fígols i Alinyà, a l' Urgell sobirà, situat a 1.365 metres d'altitud en un coster sota el serrat del Prat de l'Anca, entre el torrent de l'Alzina i el torrent d'Alinyà, que conflueixen.



 Damunt el torrent de l'Alzina hi ha un pont de pedra d'un sol ull. El poble es troba a la vora del camí d'Alinyà a la Vansa.

 En destaca especialment l'església de l'apòstol Sant Bernabé, romànica, amb nombroses modificacions d'època moderna, situada al capdamunt d'una penya al centre del poble de l'Alzina d'Alinyà.



Patrimoni Gencat ens explica que consta d'una sola nau capçada a llevant amb un absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera i ornamentat a l'exterior amb un fris d'arquets cecs i bandes llombardes. L'absis s'obre a la nau a través d'un tram presbiteral cobert amb volta de canó. Aquest tram presbiteral també es fa palès a l'exterior amb uns murs més gruixuts i un aparell regular que contrasta amb l'aparell irregular de carreuons sense desbastar de la resta dels murs.

 

La nau és coberta amb volta de canó amb llunetes dividida en dos trams per un arc toral amb llunetes. Al costat nord de la nau s'obre una profunda capella de planta quadrangular coberta amb volta d'aresta motllurada. Als peus de la nau hi ha un cor de fusta en alt al qual s'accedeix a través d'una escala d'obra adossada.

 

L'antic altar major presenta un frontal de fusta amb motllures i motius vegetals. La talla de fusta correspon a un sant no identificat per manca dels atributs. Aquest porta a la mà un llibre obert amb la inscripció "salvat l'any 1936", en referència a la destrucció d'imatges religioses que es produí en els diez foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixsites encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC de la II República, el bisbe  Justí Guitart i Vilardebò (Barcelona, 16 de desembre del 1875 — 30 de gener del 1940), NO VA FIRMAR la ignominiosa carta en la que la Jerarquia eclesiàstica   feia costat al feixisme.

 

L'interior de l'església està arrebossat i pintat de color ocre amb decoració floral en punts concrets.

 

La porta del temple, orientada a migdia, és adovellada d'arc de mig punt amb les dovelles molt amples i regulars. 



Al mur de migdia s'obre una finestra de doble esqueixada. Una altra finestra s'obre a la part alta del mur de ponent, just sobre del cor. L'absis presenta dues finestres de doble esqueixada, una a llevant i l'altra a sud, que actualment estan cegades.

 

El mur occidental presenta un notable sobrealçat en relació a la nau que s'aprofita per situar-hi un campanar d'espadanya de dos ulls.

 

La coberta és una teulada a doble vessant.

 

Els trams de parament més antics, els de l'absis i tram presbiteral ens indiquen que es tracta d'una església d'estil romànic del segle XI. La resta de parament és propi dels segles XVII i XVIII, moment en què es degué reformar el temple amb el sobrealçat i la incorporació del nou àmbit constructiu de la sagristia i la capella lateral al sector nord del temple.

Llàstima que bona part de les esglésies estiguin tancades, ens agradaria veure imatges del interior de sant Bernabé, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Tampoc la Rosa i el Miquel, “ la parella romànica” van aconseguir veure’n l’interior:

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/08/sant-bernabe-de-lalzina-dalinya-figols.html

Que l’apòstol sant Bernabé, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.


No hay comentarios:

Publicar un comentario