lunes, 16 de julio de 2012

LA RUINA DE SANT BERNABÉ D’ÒDENA

Rebia un e.mail en el que m’explicaven que l’absis de la capella de Sant Bernabé apòstol, ubicada al Raval de l'Aguilera, a la masia de Can Ferran, s’havia esfondrat , i que tot l’edifici presentava símptomes greus de degradació i ruïna.



La visitava l’agost del 2011 – encara no fa un any – i malgrat l’evident degradació dels carreus de roca arenisca de la base del absis, ni en el pitjor dels meus malson podia imaginar l’actual i dramàtica situació en que està avui aquesta esglesiola.


De la descripció tècnica reprodueixo :

D'una nau i absis amb finestra de doble esqueixada. Al costat nord hi ha una porta adovellada tapiada, amb carreus d'arenisca molt degradats. A l'oest hi ha una porta adovellada i un petit campanar de paret, refet. Exteriorment està arrebossat amb ciment, llevat de l'absis on hi podem apreciar uns carreus d'arenisca tallats en forma rectangular. Tant l'interior com l'exterior estan arrebossats excepte l'absis. La coberta és a base de teula àrab en bon estat de conservació. Per les seves característiques la podríem catalogar com del segle XII, en un romànic rural.

L’ any 1953 , Joan Ferran Cañellas, propietari d'aleshores, va fer obres de consolidació, i/o restauració, d’aleshores ençà, i fins fa menys de 5 anys, es va recuperar la tradició de celebrar la Festa del Sant.

Sant Lluc , diu del nom Bernabé que significa "l’ esforçat", "el que anima i entusiasma”; ens caldrà encomanar en primer terme als veïns d’ Òdena, però també a tota la comarca de l’Anoia, i fins al darrer dels que ens diem catalans, l’esperit del Sant, per aconseguir en un context de greus retallades contra el nostre país i el seus ciutadans, mobilitzar recursos per evitar l’esfondrament i la pèrdua definitiva d’aquest joia romànica.

Enviarem còpia d’aquest escrit a l’Ajuntament d’ Òdena, i als mitjans de premsa i televisió de la comarca, i ho penjarem al facebook dels diaris catalans.

odena@odena.cat
extracomarcal@gmail.com
laveu@veuanoia.cat
info@revistaigualada.cat
anoia@canaltaronja.cat
info@canalcatala.com
general@radioigualada.cat
radiomasquefa@masquefa.net

Sou pregats de fer-ne divulgació, i àdhuc de reivindicar una ‘Marató pel Romànic de Catalunya’ .

Sant Bernabé d’ Òdena – evitar la seva ruïna- ens permetrà mesurar realment quina mena de col•lectivitat formem els catalans.

1 comentario:

  1. un altre mitjà de la comarca, aquest digital es anoiadiari.cat (contacte@anoiadiari.cat).

    ResponderEliminar