lunes, 16 de julio de 2012

SANT JAUME DE VILADROVER. OSONA

M’escapava breument de la Ballada Country dels Hostalets de Balenyà, i m’arribava fins a Sant Jaume de Viladrover, que havia visitat feia quasi dos anys; com passa el temps, oi ?.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/07/sant-jaume-de-viladrover-el-brull-osona.html

També l’amic, Josep Milà Puigdomènech, a qui espero conèixer li dedicava un dels seus articles: http://webrutes.proxarxa.net/toponim.php?top=42

I en la fitxa de patrimoni ens expliquen d’aquesta esglesiola :

Va ser sufragània de Sant Martí del Brull fins al segle XIX, moment en que va esdevenir parròquia. La primera notícia documental del temple data del 1029. En aquella data era de propietat privada, pertanyent a la masia Viladrover. El 1372 va ser venuda al canonge vigatà Pere Berenguer. El 1685 va ser renovada per complet la volta i el 1689 es va construir una capella nova a tramuntana. El 1926 va ser novament reformada amb la construcció de l'absis i amb la prolongació de la nau. Actualment és una parròquia autònoma i el seu estat de conservació és òptim.

Església amb una nau i arcs torals, amb absis a la capçalera, de construcció contemporània, i un campanar de planta quadrada a ponent. La porta original era al sector meridional. El més destacable és el campanar de tres pisos d'alçada que descansa sobre la volta a l'extrem oest de la nau. Al mur de ponent es pot veure una porta oberta al segle XVII i una finestra en forma de creu. L'absis, reconstruït al segle XX, presenta dents de serra i arcuacions llombardes perfectament imitades. L'aparell constructiu és de mida mitjana, ben alineat i molt regular. Les cobertes de la nau, l'absis i el campanar són de teula àrab.



Retratava la façana i l’absis.

L'havia retratat el Josep Salvany Blanch l'any 1915





Que  Sant Jaume i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario