viernes, 9 de octubre de 2015

ESGLÉSIA DE SANT PAU DE PINÓS. SANTA MARIA DE MERLÈS. BERGUEDÀ

Llegia que l'any 1878 l'església de Sant Pau de Pinós, fou erigida en parròquia independent, a la qual foren adscrites Santa Maria de Pinós – o del Ginebret - , i Sant Amanç de Pedrós, al cens de 1857 figuren inscrites 818 persones, al tancament de l’any 2014, consten 177 habitants de dret, s’ha perdut un 78,36% de la població, quasi al mateix nivell que a les comarques pirinenques.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu que l'edifici conserva encara alguns elements de la seva primera construcció romànica, encara que ha estat molt transformat i desfigurat, sobretot durant el segle XVII (la porta d'entrada, el campanar de planta quadrada, etc.).


Entre els elements que conserva de la seva estructura romànica cal remarcar l'absis semicircular amb una finestra adovellada, llisa i molt rudimentària. L'aparell de l'absis i dels fragments de nau conservats és de carreus grossos, ben treballats i col•locats ordenadament a contrapunt en filades força regulars.


L'estructura de l'església està totalment ofegada per les veïnes construccions modernes; em pregunto, si una d’elles era l’escola pública.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario