viernes, 16 de octubre de 2015

FUNDACIÓ ESCOLES TOLRÀ. CABRILS. EL MARESME. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Llegia de es ara dites ‘ Escoles bressol’, edifici públic de planta rectangular; consta de planta baixa i pis. Típic edifici d'estil neoclàssic amb una simetria perfecta. Porta principal adintellada amb una doble obertura; amb dues finestres reixades a banda i banda.A la planta pis hi ha sis finestres disposades simètricament en grups de dos, esquerra, dreta i grup central coincidint amb les obertures de la porta. Les finestres de la planta baixa són adintellades i les del pis amb arc escarser. Coronat per un frontó triangular encapçalat per un fals acroteri o antefixa en forma de palmeta. Entre pis i pis hi ha cornises. A l'alçada de la porta principal està decorada amb dentellons. Els capitells dels pilars estan decorats amb motius geomètrics; n'hi ha tres a la porta principal i tres en els finestrals del pis.

No s’esmenta l’autor, que posaria la ma al foc, va ser Emili Sala i Cortés (Barcelona 22 de febrer de 1841 - la Garriga 7 de juny de 1921), em pregunto la raó per la qual – de manera conscient i voluntària – s’amaga aquesta informació a la ciutadania.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario