miércoles, 10 de agosto de 2016

ESGLÉSIA DE SANT PERE APÒSTOL. EL SERRALLO. TARRAGONA

Retratava l’església en ocasió d’una ballada ‘ Temps de Linedance ‘ el dissabte 6 d’agost de 2016.

Reprodueixo de la pàgina de la parròquia :

L'Església de Sant Pere Apòstol al barri del Serrallo de Tarragona , es obra l’any 1878 de l'arquitecte Ramon Salas i Ricomà (Tarragona, 1848-1926) , la descripció ens diu ; edifici singularment petri i de reduïdes dimensions.


S’inaugurava per Tots Sants de l’any 1880. Les despeses de la seva construcció foren a càrrec de l'Arquebisbe d'aleshores Dr. Constantino Bonet i Zanuy ( Tamarite de Litera, 11-03.1808 + Tarragona, 1878) , de qui pren nom la plaça davantera del temple.


La Parròquia de Sant Pere comprèn el Barri del Serrallo i el de la Residencial Palau conjuntament amb tot l'espai abraçat pel carrer Torres Jordi, cruïlla amb Jaume I, que mira la banda del mar. Hi ha vuit escales de pedra en forma semicircular a l’accés. Portal i finestra superior proporcionats. El rematament de la façana principal és de forma triangular sense la base i en el seu vèrtex emergeix una creu. En aquesta façana es combina la pedra de maçoneria amb la llavorada, que emmarca els elements. Es veuen perfectament els contraforts. Les obres de l’església van costar, segons pressupost, 19.960,03 pessetes. És, sens dubte, l’edifici més representatiu d’en Ramon Salas i Ricomà al barri marítim (en va bastir molts entre els anys 1870 i 1926), aquella no tan petita església neogòtica que va projectar amb tota mena de detalls tant pel que fa al temple pròpiament, com per a la sagristia, casa rectoral i escola d’infants, edificis tots ells annexos. Les obres varen ésser adjudicades al contractista Pau Castellà al qual se li va atorgar probablement l’escriptura corresponent durant la primera meitat del mes de maig de l’any 1878.


El lloc de l’obra de l’antiga Bateria del Francolí va ésser ben utilitzat per la nova església, els fonaments de la qual constituïen tal vegada el problema tècnic de més difícil solució, tenint en compte la proximitat de les aigües i el nivell de la zona

No hay comentarios:

Publicar un comentario