La Maria Rosa Planell Grau, publica una fotografia – magnifica – de Músser, de que ens diu l’enciclopèdia Catalana; poble del municipi de Lles de Cerdanya (la Cerdanya jussàna), situat a 1.305 metres d’altitud, damunt la riba esquerra del riu d’Arànser, a la carena granítica que separa la Cerdanya de l’Alt Urgell. Juntament amb Travesseres va formar un municipi fins a la seva integració a Lles de Cerdanya el 1970.
L’església parroquial (Sant Fructuós) és d’origen romànic (segle XI).
Patrimoni Gencat ens diu; Església parroquial de Músser, parròquia citada a l'Acta de Consagració de la Catedral d'Urgell (Munciar). El temple va ser restaurat el 1959. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor de la restauració
Sant Fructuós és l'església parroquial del nucli de Músser i es troba ubicada dins de l'entramat medieval de la població.
És un edifici de planta rectangular, amb una sola nau amb volta de canó. A la capçalera hi ha l'absis semicircular romànic, posteriorment sobrealçat, adornat amb arcuacions i bandes llombardes, i una finestra de doble esqueixada lleugerament desplaçada del centre. A l'interior, l'absis enllaça amb la nau per un ampli espai presbiteral. La coberta de volta de canó amb dos arcs doblers, no és l'original. La portalada està situada al mur de migdia i està formada per per tres arcs en gradació amb l'arquivolta exterior aixamfranada. En l'arc hi ha incisa i pintada de vermell la inscripció: I DE MUSSA RESTAURADA 1958. A la façana de ponent s'hi va aixecar en època posterior al romànic un monumental campanar de torre de planta gairebé rectangular i coberta piramidal.
Hi ha dues curioses piques beneiteres fixades a banda i banda de la porta d'accés a l'interior de la nau, d'uns 40 centímetres de diàmetre, que en la part central presenten uns rostres molts rústecs esculpits a la pedra. També hi ha una pica baptismal.
L'espai presbiteral esta decorat amb pintures modernes que representen escenes de la Creació.
Al segle XIV l'església de Sant Fructuós va rebre la visita del delegat de l'arquebisbe de Tarragona.
El lloc és esmentat ja el 839.
L’antic castell de Músser fou del vescomtat de Castellbò
Ens agradarà tenir noticies a l’email coneixercataunya@gmail.com , imatges i/o dades de l’edifici que aixoplugava les escoles abans de la dictadura franquista.
No hay comentarios:
Publicar un comentario