lunes, 26 de noviembre de 2018

ESCOLA DE LES MISSIONERES DELS SAGRATS CORS. CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Malgrat les noticies – que sempre parlen de boira i fred a la comarca d’Osona – decidia arribar-me fins al Santuari de la Mare de l’Ajuda de Balenyà, el termòmetre del cotxe marcava 5 graus , i la boira començada a esquinçar-se.

Un cop feta la feina, em semblava que tindria temps per fer un tomb per Centelles, i retratava la façana de ‘Escola dels Sagrats Cors’, ubicada en els edificis de l’antic hospital i de la parròquia de Santa Coloma.
http://www.xtec.cat/esc-sagratscors-centelles/Imatges%20portada/75%20anys%20(article).pdf


El Mapa de Patrimoni ens diu en relació a l’Hospital; sembla ser que va ser fundat en el segle XVII, però no va ser fins al XVIII quan es va situar l'Hospital al carrer Bonaire (ara anomenat carrer de l'Hospital) en uns terrenys adquirits al senyor Rossell.

El nou edifici, dotat de capella i convent es troba documentat ja en 1707.

L'any 1859 l'Ajuntament i la Junta Benèfica van pactar la vinguda de les germanes carmelitanes per fer-se càrrec de l'hospital i d'una escola de nenes que es va obrir llavors. Es va aprofitar també per ampliar l'hospital per adequar-lo als nous temps, posteriorment, el 1903 es va portar a terme l'última gran remodelació ampliant-lo i redistribuint-lo de nou.

No s’explica quan i com deixen d’estar presents les Carmelites, i sabem que les Missioneres dels Sagrats Cors arriben a Centelles, l’any 1939 de les mans d’un grup reduït de germanes que, de bon principi i se’ns demora, s’implicaren amb il·lusió en l’educació de les nenes del poble i en l’atenció als malalts més necessitats, en uns moments de postguerra, de penúries i depressió.

Entenem que les Missioneres dels Sagrats Cors arriben al ‘paso alegre de la paz’ com acostumava a dir el sàtrapa.

Ens agradarà saber més a l’email coneixercatalunya@gmail.com sobre la història de l’educació a Centelles.

http://relatsencatala.cat/relat/les-escoles-publiques-de-la-ii-republica-a-centelles/1045113
http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/01/capella-de-santa-maria-de-jesus.html

Tenim pendent, La Rosa, el Miquel i l’Antonio, una visita a la fageda de Sauva Negra, i valorava la possibilitat d’incloure també, l’Ajuda de Balenyà, i si mes no la Plaça de Centelles. Ah!, la fageda, situada en una quasi permanent obaga és un lloc extremadament fred.

No hay comentarios:

Publicar un comentario