jueves, 5 de diciembre de 2019

IN MEMORIAM DE LA CÒLONIA TÈXTIL DE SANT BENET. SANT FRUITÓS. EL BAGES.

Veníem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, de Santa Maria d’Oló, on havíem visitar per gentilesa de l’Oriol Garriga Solsona, la reconstruïda església de de Sant Miquel d’Oló, i el nou i magnífic Celler al que dóna nom.

El dia plujós desaconsellava les visites a l’aire lliure, i optaven per anar fins a Sant Benet de Bages, on aprofitant una pausa del temporal faríem algunes fotografies.



L’any 1907 tota la finca de Sant Benet de Bages i el seu complex tèxtil, va ser adquirida en subhasta pública per l'empresària Elisa Carbó i Ferrer (Barcelona, 1837 - Barcelona, 10 de novembre de 1912), mare de l'artista modernista Ramon Casas Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866 - Barcelona, 29 de febrer de 1932), que ja tenia accions de la societat que regentava la fàbrica.

A la mort de l’Elisa Carbó l’any 1912, els seus hereus van encarregar a l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956) el projecte d'adaptació de l'antic monestir benedictí de Sant Benet com a segona residència per a la família Casas Carbó, és a dir, el pintor Ramon Casas i les seves dues germanes, Elisa i Montserrat, amb les seves famílies respectives.

Les actuacions dutes terme per Josep Puig i Cadafalch, les va qualificar de ‘poc afortunades’ Fortià Solà i Moreta (Torelló, 1876 – Barcelona, 1948), Vicari de Navarcles, i mantenidor dels seus axius, en aquella època.

En els seus estiueigs, els Carbó van portar a Sant Benet l'estil de vida de la burgesia urbana, amb els primers automòbils i les excursions, mentre que Ramon Casas hi solia convidar els seus amics artistes com Santiago Rusiñol Prats (Barcelona, 25 de febrer de 1861 - Aranjuez, comunitat de Madrid, 13 de juny de 1931) i Charles Deering. (Paris, Maine, 31 de juliol de 1852; Miami, Florida, 5 de febrer de 1927)
De l’edifici que es qualifica com ‘la casa del Director’ o ‘casa del amo’, no se’n diu res a la fitxa de Patrimoni Gencat, i com és mal costum el Mapa de Patrimoni és inaccessible.

Us deixo amén les excel·lents fotografies del Pere Albert Carreño, una hipòtesis, podria haver estat Josep Puig i Cadafalch l’autor d’aquest edifici ?.


Ja trigueu en posar ‘llum’ sobre aquesta qüestió a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us ho agrairà, Sant Fruitós de Bages també, i per descomptat TOTS els que ens estimen el Patrimoni històric.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/07/nits-destiu-sant-benet-de-bages.html
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/07/mon-sant-benet-reflexions-des-de-lhort.html
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/07/sant-benet-de-bages-un-goig-dels.html
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/07/el-cedrus-deodara-de-sant-benet-de-bages.html
https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/10/les-tines-una-construccio-propia-i.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario