domingo, 17 de junio de 2012

El primer acte massiu de desobediència civil a les Illes Balears



Aquest titular, reflecteix la veritat objectiva  de la notícia de què més de 150 cotxes , els seus conductors i acompanyants, convocats per la Plataforma “Mallorca lliure de peatges”, ens negarem  massivament i de manera pacífica,  però contundent, a no pagar un peatge injust per tot el Poble de Mallorca, i tots els que venen i van de la nostra Vall.

Al poder i als mitjans de comunicació que els hi segueixen el joc; que es creï una plataforma que qüestioni la seva autoritat, i que el desobeeixi els fa més por que una tronada, ja que pot tenir un efecte de contagi, no tan sols pel tema del peatge si no per altres.

Els governants, haurien d’esser  gestors per l’interès general i les prioritats de la ciutadania , i la gran majoria , no es mouen si no veuen que un assumpte se’ls hi pot escapar de les mans, i no controlar-lo.

Dia 20 de maig passat la gran mobilització, dia 24 del mateix mes, arribà la promesa de Joserra Bauzá President del Govern Balear, de pagar dos-cents cinquanta mil euros, del deute pendent que tenen (passats els dos milions dos-cents mil euros) , de la bonificació/subvenció als conductors residents a Sóller i a Fornalutx. Deute generat des de setembre de 2010 o sigui quasi dos anys sense pagar, i després de 4 dies de la mobilització destapen una llosa i troben aquests mils d’euros per començar a pagar, que just ara que escric l’article ja han començat l’enviament de transferències bancàries.

Un èxit de la Plataforma Mallorca Lliure de Peatges, que seguirà actuant fins al seu objectiu final, que queda clar en  els seus principis de creació: Aconseguir que no existeixi cap peatge a Mallorca ( ni els peatges a l’ombra) , o sigui que el Túnel sigui de franc.

No és veritat en absolut que s’hagin materialitzat sancions. Han arribat les corresponents notificacions de sanció,  a les que es presenta el plec d’al·legacions pertinents , preparats per l’assessoria jurídica de la plataforma. I l’intent d’acollonir als que  s’afegissin a la campanya #Novullpagar, no els funcionarà , sobretot pels qui tenim clar quin és l’abast de la nostra acció.  

No han tingut en compte, ni el comunicat del Sindicat de la Policia Catalana, on es manifesta clarament que el fet de No vull pagar, no és sancionable. Tampoc han tingut en compte l’informe del Col·legi d’advocats de Catalunya, que aporta el mateix criteri.

Carlos Simarro Batlle de Sóller i tot l’ajuntament han acordat  en el darrer plenari aprovar  una moció (surt del PP)  demanant el rescat de la concessió del Túnel de Sóller, el pagament del deute de la subvenció,  un gest cara a la galeria.

Ell no ha tingut en compte per a res el greuge al Poble Mallorquí, que durant anys, des de la concessió del Túnel i si no volien fer la carretera del Coll, no venien a Sóller degut al censal caríssim del peatge. Això si que ha perjudicat l’economia de tots els sollerics i fornalutxencs: Hotels, restaurants, comerciants diversos, que haguessin tingut uns ingressos que per aquest motiu no han tingut i a més constants.

En quant a la imatge turística, sobre tot pel tema cartells reivindicatius  que ha manifestat, puc dir que afecta més a aquesta imatge les papereres plenes de porqueria a rebolcar tots els dissabtes i diumenges durant i després del mercat, la quantitat de papers, envasos, etc que hi ha pel carrer de la Lluna, els excrements dels cans, del que els carrers de Sóller estan tapissats, el pati del Fantasio que pareix  “la cueva del malo” i fa oi al rei porc.  És clar, no és lo mateix “Arnau que mestre Arnau”.

L’altre dia, en un setmanari, hi havia aquest text: “Per què el Col·lectiu Albaïna i la Plataforma Mallorca Lliure de peatges, fan més oposició que l’oposició? “

Tal volta, seria bo, que els polítics que es troben a l’oposició, s’ho llegissin i recordessin que ells també representen uns ciutadans i ciutadanes que els hi varen entregar el seu vot i que el treball de l’oposició, s’ha de fer prou acurat. És trist que cap membre de l’oposició hagi fet públicament cap tipus de menció de les diverses mobilitzacions, ja que el Poble de Sóller hauria d’estar representat per ells i sembla que altres estan fent la seva feina.

Josep Bonnín

No hay comentarios:

Publicar un comentario