viernes, 1 de junio de 2012

LA CASA DURAN DE SABADELL.

M’aturava a retratar la ‘casa Duran’, desconeguda per a moltes persones, perquè està situada actualment al mig de la ciutat – i com ja sabem , els arbres, en ocasions no ens deixen veure el bosc - ; és un edifici que es qualifica ‘de tipus rural’ – té però, des del meu personal punt de vista, més de palau que de masia- , i fou construït al pas dels segles XVI al XVII (1578-1606).


Consta de planta baixa, pis i golfes sota coberta a quatre vessants. Té un espaiós pati d'entrada, amb arcs rebaixats, i una escala que mena al primer pis. A la planta baixa hi ha el celler, cobert amb volta rebaixada. La planta noble s'organitza entorn d'una sala amb decoració renaixentista. Les alcoves són decorades amb pintures al tremp.


També hi ha una capella, beneïda el 1599, amb un retaule renaixentista de finals del segle XVI, de fusta treballada en baix-relleu, que recorda en la seva composició la influència dels relleus del reracor de la catedral de Barcelona, obra de Bartolomé Ordóñez (1519). Cal esmentar també la biblioteca, amb llibres i pergamins antics.

No trobava enlloc l’advocació d’aquesta capella :

http://www.sabadell.cat/Oficinadelpatrimoni/d/casadura_lllibret.pdf

La casa fou bastida per Felip Duran, propietari rural i comerciant de draps.

Durant un temps s'hi reuní el Consell de la Vila.

Posteriorment, una reforma convertí algunes finestres del pis en balcons.

La seva declaració com a monument l'any 1958 n'evità l'enderroc, previst per a perllongar el carrer de la Indústria fins a la plaça Major.

D’aquest llinatge existeixen diferents blasons.

http://www.armoria.info/libro_de_armoria/DURAN.html

Sabadell – fins a dia d’avui – no sap treure profit del seu patrimoni històric i artístic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario