lunes, 11 de junio de 2012

SANT CLIMENT DE COLL DE NARGO. L’URGELL SOBIRÀ

Ens expliquen el Tomàs Irigaray Lopez , i la Carmen Toledo Cañadas que popularment hom considera el nom de la població, com el resultat d’una contracció de ‘ Coll d’anar a l’Aragó ‘, ho recollim malgrat no trobar cap referència ‘erudita’, perquè certament Si non è vero è ben trobatto.

Els portava fins a l’ Urgell sobirà, el desig de veure l’església de Sant Climent, estudiada i restaurada per Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956).

L'antiga església parroquial de Sant Climent de Coll de Nargó, romànica, és situada al començament de la carretera d'Isona, i envoltada pel clos del cementiri, és un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, i l'absis és ornamentat exteriorment amb bandes i arcuacions. L’any 1946 fou declarada monument nacional.


El més interessant d'aquesta església de Coll de Nargó és la seva curiosa torre campanar preromànica, de planta rectangular i forma atalussada. S'hi accedeix des de l'interior del temple per un portal de ferradura; al darrer pis del cos piramidal hi ha, a cada cara, finestrals de ferradura que semblen més aviat portals elevats. Caldria esbrinar si tots quatre són d'origen o bé si algun fou obert en la restauració de la torre; fruit d'aquesta és el darrer pis, amb finestres triforades sota arcuacions



L'església té adossada a migdia la planta d'una estreta nau acabada a llevant en semicercle; només se'n conserven les primeres filades. Més curta que la nau romànica, és possible que hagués pertangut a una església un xic anterior.





La façana és el resultat d’una reforma duta a terme l’any 1771, data que figura en el portal, i moment en que possiblement , s’afegí el ull de bou rodó.

Que Sant Climent   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario