jueves, 10 de julio de 2014

CAPELLA DEL SANT CRIST ABSENT DEL CEMENTIRI ‘NOU’ DE CAMBRILS. ODÈN.SOLSONÈS. LLEIDA.CATALUNYA

Retratava des del cancell la petitíssima capella que presideix el ‘nou’ fossar de Cambrils, al terme de Odèn, a la comarca del Solsonès, a la província de Lleida, d’aquesta colònia del REINO DE ESPAÑA, que els nadius i/o aborígens anomenem – encara – Catalunya.


Anteriorment era darrera de la sagristia de l’església parroquial de Sant Martí de Cambrils, on trobaven etern descans els cambrilencs i/o odenesos quan acabada la seva existència terrenal, lliuraven l’ànima al Senyor.
http://imatgesdesilenci.blogspot.com.es/2008/05/cementiri-de-cambrils-del-pirineus.html


Hem vist força coses, bones algunes, dolentes altres, i pèssimes en una minoria malgrat tenim la mala costum de generalitzar – sobretot en allò que no és bo - ; com es diu a l’enunciat la imatge del Crist està absent de la Capella que li fou dedicada, i que avui sense porta, sembla estar destinada com a magatzem del material d’obra que cal fer servir quan hi ha un enterrament.

No trobava la data en que s’alçava aquest cementiri, ni el mestre d’obres i/o arquitecte encarregat del projecte, dades que ens agradarà rebre a l’mail coneixercatalunya@gmail.com

S’entén el canvi d’us de la Capella – que pensem es va dessacralitzar – atesa la proximitat de l’església parroquial, l’extensió del terme d’Òden 114,4 km², i el cens a darreries de l’any 2013, 269 habitants.

Demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu GAvín ), imatges d’aquesta Capella.

No hay comentarios:

Publicar un comentario