jueves, 17 de julio de 2014

LA TORRE D'ALSAMORA. SANT ESTEVE DE LA SARGA. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Trobava aquesta imatge a :
https://www.facebook.com/pages/Salvem-la-Capella-de-Sant-Bartomeu-a-Vilamitjana/124935400864925?fref=ts


La descripció en explica que la torre D’alsamora està situada en una petita vall lateral de la Noguera Ribagorçana, sobre el petit poble d’aquest nom que s'estén al seus peus.

Sembla que la torre de planta circular, formava part d’un castell que es correspondria amb les restes d’una construcció de forma irregular, que es troba avui a la part baixa d’aquesta torre, una de les més ben conservades de Catalunya, que té una alçada total de 15 metres.

L'interior està dividit en quatre pisos, el primer cobert per una falsa cúpula feta amb pedra tosca. Damunt d'aquest nivell, a uns 4 metres d'alçada, hi ha oberta una porta orientada al nord, l'accés primitiu a la torre. A la part superior de la torre hi ha dues espitlleres orientades al sud i l'est. El recinte que envolta la torre, d'uns 5 metres d'alçada, no sabem si correspondria a un recobriment de tot l'edifici, com en d'altres exemples conservats, o bé només un reforçament inferior.

El topònim en la tesis de Manuel Bofarull i Terrades q.e.p.d, vindria de la transposició d’Almassora de l’àrab ‘ al- mashura’, “la tancada”, “la rodejada”, “la protegida”

No hay comentarios:

Publicar un comentario