miércoles, 16 de julio de 2014

ROMÀNICA DE SANT ANDREU DE GITARRIU. SALES DE LIERCA. GARROTXA SOBIRANA. GIRONA. CATALUNYA

Victorià Ruiz‎ retratava l’església de Sant Andreu de Guitarriu, al terme de Sales de Lierca, la descripció ens diu que és una construcció romànica del segle XI, malgrat les modificacions que ha sofert. Està constituïda per una sola nau, amb volta de canó; l'absis, semicircular i amb una finestra cega, s'orienta a llevant i es apreciable que ha estat objecte reconstrucció , possiblement en els terratrèmols de 1373, 1428 o 1448.


La porta d'entrada, amb arc de mig punt, es dirigeix a migjorn, banda a la qual hi ha, encastats al mur, uns nínxols així com també, a l'extrem est, la sagristia afegida al segle XVII o XVIII.

L'interior es troba pavimentat amb rajol caironat d'època moderna. Les parets es troben revestides i amb restes de pintures murals a la part superior de la volta on s'observa el dibuix d'una creu. A tocar de l'entrada es troben unes escales d'obra que haurien portat a un altell, avui dia desaparegut.
 També es pot veure una pica baptismal de pedra. A la zona de l'absis es troba una obertura que dona a la sagristia.



Sobre la paret de ponent s'assenta l'espadanya de doble obertura, mancada de campanes.

Ahir, 28.5.2023, es duien a terme eleccions municipals a Catalunya, avui, 29.5.2023, la victòria dels hereus de 18 de juliol de 1936, i dels que aplicaven – i apliquen – l’article 155 de la Constitución Española contra el Principat, és incontestable.

Que Sant Andreu elevi a l’Altíssim  la nostre sempiterna pregaria, Senyor, desprès de més de 300 anys de travessia pel desert,  allibera al teu poble i retornar-li la llibertat !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario