Retratava al Josep Olivé Escarré davant d'aquesta Capella del mas de la Mata, al terme de Mura, a la comarca del Bages, la descripció tècnica n'explica que es tracta d'un petit edifici d'una nau amb petits cambrils, amb una orientació est -oest, situada en un planell lleugerament superior al de la casa.
De planta rectangular està coberta amb teulada a doble vessant, té una sagristia afegida a la nau per la banda est, quedant inclosa en el volum rectangular de la planta de l'edifici. La porta és amb llinda i amb muntant i llinda encalats (seguint un costum característic a les cases de la zona que s'està perdent), centrada a la façana, amb un ull de bou circular a la part superior i rematada amb campanar d'espadanya obrat amb maó amb una única obertura rematada amb teulada que forma un arc exterior mixtilini amb una creu de ferro a la part superior. Actualment no hi ha campana.
Alguns investigadors situen els seus orígens entre els segles XV i XVI (Ferrando, 1983), i que va ser construïda pels propietaris del mas. El 1517 es fa una indulgència sobre la capella del mas de La Mata. La major part de la documentació que en fa esment és de mitjans del XVIII; el 1755, en un document en què el Bisbe de Vic concedeix indulgències a qui la visiti. Pocs anys després, és el Papa Climent XIII qui concedeix una butlla d'indulgència plenària (el 1761). Va ser destruïda totalment durant les Guerres Carlines i va ser refeta a mitjans del segle XIX, tot i que anteriorment, l'any 1772, també consten reconstruccions de la capella.
No hay comentarios:
Publicar un comentario