lunes, 22 de septiembre de 2014

L'AJUNTAMENT 'IMPERIAL' D'ISONA. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava l'edifici de l'ajuntament d'Isona del que trobava; l’ajuntament republicà d’Isona va veure’s greument afectat per la guerra. Per aquest motiu la Dirección General de Regiones Devastadas considerà necessari edificar un nou ajuntament. L’edifici, construït majestuosament al centre del poble, ocupava el terreny de tres cases afectades per la guerra, que van ser expropiades. Va ser projectat seguint el model definit per a localitats de menys de 1.000 habitants i es va inaugurar el 9 de juliol de 1951.


La façana principal és una bona mostra de l’arquitectura franquista anomenada ‘imperial’; la balconada sostinguda per mènsules de pedra, la gran porta d’entrada configurada per un arc de mig punt i la torre adossada sobresortint de la línia de façana, són característiques comunes en les cases consistorials de l’època.

L’interior de l’edifici albergava un garatge, un magatzem pels serveis municipals, un calabós, el despatx del jutge, l’arxiu municipal, el despatx de l’alcalde i del secretari, un despatx pels regidors i la secretaria per l’atenció al públic, entre d’altres dependències. Totes les estances principals comptaven amb una llar de foc per escalfar-les.

La seva ubicació a la Plaça del bisbe Badia exclou a priori la intervenció del 'maligne' - molt aficionat com tothom sap al sector de la construcció - ; quan l'arquitecte fou Gabino Lagarriga Bringas, i l'obra es dugué a terme entre abril de 1948-juliol 1951, amb un cost de 812.566, 62 pessetes

Isona tenia un cens de 2.257 habitants l'any 1950, i tancava l'any 2013 amb 1.053.

No hay comentarios:

Publicar un comentario