viernes, 12 de septiembre de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT SADURNI. MERANGES. LA CERDANYA JUSSANA.GIRONA. CATALUNYA

El Tomàs Irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas, son una de les ‘parelles romàniques’ més actives i productives de Catalunya, en aquesta ocasió publicava el Tomàs unes fotografies de l’església parroquial de Meranges, població situada a la part jussana de la Cerdanya.

La descripció tècnica en diu que és un edifici romànic tardà, d'una sola nau, modificat i ampliat al llarg dels segles. L'actual temple en devia substituir un altre d'anterior. És obra de finals del segle XII o ja de ple segle XIII. D'època romànica conserva la nau de tres crugies, amb volta de canó apuntat i absis semicircular llis, construït tot amb carreus regulars ben escairats.


La portalada, al costat Sud, també romànica, consta de diverses arquivoltes en degradació, recolzades sobre pilars i columnes. en els capitells i en les arquivoltes hi ha decorades amb figures arcaïtzants. Aquesta portalada està dins d'un atri de volta de canó, al que s'hi entra per un portal de mig punt adovellat, i a la part de la dreta de l'atri hi ha la porta d'accés al campanar.


Se'n conserva la ferramenta romànica – que inclou la clàssica gatera - de reforçament i ornamentació, comunes a moltes esglésies romàniques, amb porta ferrada del segle XII , tant de les comarques de la Cerdanya, com del Conflent i del Rosselló .


En un moment posterior, segurament el segle XVII o XVIII, hom hi afegí diversos elements: la capella Sud corresponent al tram Est de la nau, el campanar i el porxo que protegeix l'entrada, fets d'aparell més rústec (carreus tan sols desbastats) al mur i carreus ben tallats als angles. Als murs d'aquests sectors hi ha làpides encastades amb dates corresponents a aquella època (1626 al mur de la capella, 1683 a l'interior del porxo i 1725 al seu exterior). Al sector que quedava entre la capella i el campanar s'hi construí posteriorment una altra capella i en un moment, que tampoc no podem precisar, se sobrealçaren els murs de la nau, de manera que sobre les voltes quedaren una mena de golfes.


Al darrere hi ha el fossar parroquial.

No hay comentarios:

Publicar un comentario