L'Antoni Calvo Uribe publica unes fotografies d'aquesta església de nau única, amb absis semicircular, que va ser la primera de la qual tenim notícia a la comarca, ja que va tenir vida pròpia fins a mitjans del segle IV., amb el pas dels segles va anar perdent importància, i l'any 1413 va perdre la "parroquialitat" que va passar a mans de l'església del monestir de Sant Miquel del Fai. En un document del 878 apareix citada: "sancti martini situm in rivo tenesi". Pel cartulari de Sant Cugat sabem que l'ermita en va formar part durant molt de temps. Es va tancar definitivament l'any 1936.
La descripció tècnica ens diu; l'actual església és una reedificació dels segles XIII que aprofita la planta i part dels murs anteriors. Coberta amb una volta apuntada que està descentrada, recoberta de guix. A l'exterior es veu coberta a doble vessant amb teules. La porta es situa a migdia. Hi ha una finestra en forma de creu al mur de ponent. Del campanar d'espadanya només en queden restes. Hi havia un gran quadre o tela de Sant Martí del segle XIV que es conserva a Barcelona.
Queda dins del recinte de Sant Miquel del Fai, i només és visitable previ pagament de l'entrada a aquest complex d'oci 'històric'.
La crònica es podia fer gràcies a CM62 Informàtica de Castellar del Vallès, que em deixava un ordinador de 'cortesia' , quan el meu queia en acte de servei després d'una aferrissada resistència als hackers anticatalans i antidemocràtics que l'atacaven des de l'inici quasi del procés sobiranista, entenc que bàsicament pel fet d'escriure en català i de Catalunya.
Calia formatejar el disc dur.
Agrairem les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario