sábado, 11 de octubre de 2014

EL MANGANELL versus EL XALOC. CALDERS. BAGES. CATALUNYA

S'hi accedeix des del kilòmetre 11 de la carretera N-141 s'ha de prendre el trencant del camí que porta fins a la colònia Jorba. Des d’allí surt un camí cap a l'est, amb un tram encimentat i un altre sense pavimentar, en bon estat de conservació però, i transitable per vehicles.

A la fitxa tècnica de l'Ajuntament de Calders llegia que la primera notícia del mas EL MANGANELL és del 1154.

El mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), recollia per MANGANELL fins a tres possibles origens:

'parany per agafar incautes'

derivat de la planta dita margall

associat a la bel·licositat [ màquines de guerra ] dels cavallers de la casa

El cos principal és obra, en bona part, de finals del segle XVII i principis del XVIII, a darreries del segle XIX es construeix la galeria de la part de migdia, de manifesta influència estètica modernista, i de la que no trobava cap referència a l'autor.

El conjunt està format per un edifici de grans dimensions i diversos coberts independents. L'edifici principal té una gran escalinata d'accés i una galeria amb finestres modernistes per la part posterior.


A la façana sud hi ha una galeria amb vidrieres modernistes a les quals s’hi ha superposat per l’exterior unes fusteries noves. Els murs majoritàriament estan arrebossats i pintats, tot i que s’han conservat alguns elements amb la pedra vista. La coberta és de dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal.


La casa va ser propietat del famós baríton Marcos Redondo Valencia (Pozoblanco, Córdoba, 24 de novembre de 1893 - Barcelona, 17 de juliol de 1976 ) possiblement per tractar-se de la comarca on havia nascut el tenor, Francesc Viñas i Dordal (Moià, Bages, 1863 - Barcelona, 14 de juliol de 1933), en aquella època va funcionar com una luxosa residència rural.


Després d'aquest parèntesis , tornaria a funcionar com una explotació agrícola.

El dia d'avui és una destinació de lleure i restauració de fama consolidada.

Les múltiples reformes i el fet que estigui arrebossat i pintat li han donat un aspecte que no s'ajusta al de masia tradicional

La crònica es podia fer gràcies a CM62 Informàtica de Castellar del Vallès, que em deixava un ordinador de 'cortesia' , quan el meu queia en acte de servei després d'una aferrissada resistència als hackers anticatalans i antidemocràtics que l'atacaven des de l'inici quasi del procés sobiranista, entenc que bàsicament pel fet d'escriure en català i de Catalunya

No hay comentarios:

Publicar un comentario