sábado, 4 de octubre de 2014

EL XIPRER DE LA MAGDALENA. ULLDEMOLINS. PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Em cridava l'atenció el que anomenaré 'Xiprer de la Magdalena' que identificava ja en una imatge de l'any 1921 recollida pel Josep Salvany Blanch.


No el trobava inclòs dins la llista 'Arbres i arbredes de Catalunya' que per aquesta comarca del Priorat en recull únicament 4 de vius.




Al cens de 1920 consten censades a Ulldemolins 1.289 persones, l'any 2013 es tancava amb 435 habitants..

Les terres del Montsant són prop de Déu i massa lluny de Barcelona, oi?.

1 comentario:

  1. No és per contradir-te, si de cas ampliar. Sí, massa lluny de Barcelona, dels centres de poder polític i econòmic i, alhora, massa prop d'una economia endarrerida que, segons la hipòtesi que estic treballant, no va saber aprofitar l'oportunitat que li va brindar l'aparició de la fil·loxera a França, abans que arribés aquí. I, per rematar-ho, va acabar arribant-hi. Ara bé, el Priorat ja estava en franca davallada abans que l'insecte ens visités. I la gent va haver de tocar el dos i anar a buscar-se les garrofes a d'altres llocs. I, com tu dius, la població va davallar: entre 1887 i 1930, 1 de cada 3 prioratins va deixar la comarca. Fou l'inici, una davallada de població que no s'ha començat a aturar fins que entre gent vinguda de fora i alguns innovadors d'aquí han recollit el testimoni d'aquells que s'hi van quedar i van conservar la viticultura (anomenar-los herois seria exagerat?).

    ResponderEliminar