miércoles, 22 de octubre de 2014

ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR DE CASTELLFOLLIT DE LA ROCA. LA GARROTXA. GIRONA.CATALUNYA

La Maria Mayans Font retratava l'antiga església parroquial de Castellfollit de la Roca, situada al caire del cingle basàltic.


La primera vegada que es troba citada documentalment és a mitjans del segle XIV amb les paraules "ecclesia de Castrofollito suffraganea". Per tant no era l'únic edifici religiós de la vila: "capella castri sancti Salvatoris de Castrofollito in parrochia sancti Petri de Monteacuto". A Castellfollit hi havia dues esglésies, una parroquial i l'altra, del castell de Sant Salvador. De tota manera, malgrat que no existeixi documentació més reculada, l'església "vella" fou bastida a finals del segle XI o principis del XII. En el decurs del temps va alternant advocació entre Sant Salvador i la Trinitat. L'any 1691 l'església disposava dels següents altars: Altar Major, altar de Nostra Senyora de la Pietat, el de Sant Joan Baptista, el de Sant Joan Evangelista, el de Sant Eloi, el de Nostra Senyora del Roser i el del Santíssim. L'any 1700 el bisbe Miquel Joan de Taverner i Rubí (Barcelona, ? - Girona, 24 de maig de 1720), que en la Guerra de Successió prengué partit pel bàndol filipista i del 1705 al 1711 estigué exiliat a Perpinyà, troba l'església molt destruïda pels soldats del rei de França. L'església de Sant Salvador es va mantenir en culte fins a l'any 1936, data en què fou cremada, produint-se l'esfondrament del sostre.

Una vegada acabada la Guerra, es decidí construir una nova església a la part nova del poble i s'abandonà l'antic edifici. A mitjans dels anys 80, per iniciativa dels veïns, es va recuperar l'antiga església com a centre cultural. La restauració ha estat molt encertada,i s'ha combinat el vidre, el ferro, i la pedra original.

La crònica es podia fer gràcies a CM62 Informàtica de Castellar del Vallès, que em deixava un ordinador de 'cortesia' , quan el meu queia en acte de servei després d'una aferrissada resistència als hackers anticatalans i antidemocràtics que l'atacaven des de l'inici quasi del procés sobiranista, entenc que bàsicament pel fet d'escriure en català i de Catalunya.

Calia formatejar el disc dur.

Agrairem les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario