viernes, 5 de junio de 2015

CEIP JACINT VERDAGUER SANTALÓ. TÀRREGA. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu. Ara constato que anava errat, ni les xarxes socials tenen tant poder de convocatòria com es diu – sobretot en material cultural -, ni s’ha esmorteix amb el pas del anys la ‘inèrcia perniciosa’ que ens inoculaven des del REINO DE ESPAÑA

Des de l’Arxiu Comarcal de l’ Urgell rebia un email en el que em deien ; en relació a la vostra sol•licitud que ens arribat des de l’ajuntament de Tàrrega de consulta d’informació del mestre d’obres i/o arquitecte de les escoles de La Figuerosa i de les construccions d’escoles de Tàrrega i altres pobles agregats abans de la guerra, informar-vos del següent:

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/05/escoles-publiques-anteriors-la.html

1. Escoles de la Figuerosa. No tenim documentació al respecte ni cap informació sobre l’arquitecte o mestre d’obres que es va fer càrrec de la seva construcció.

2. Altres pobles agregats a Tàrrega. No hi ha documentació al respecte abans de la Guerra Civil.

3. Tàrrega. Es conserva el projecte de les Escoles Graduades (1931-1935).

Si voleu fer la consulta del projecte esmentat haureu de venir a consultar-ho presencialment a l’Arxiu Comarcal. Qualsevol altra qüestió no dubteu a consultar-nos.

Llegia a : http://www.xtec.cat/centres/c5004462/Documentsweb/historiaescola.htm


Josep Florensa Ollé, ( Lleida , 15 de maig de 1889 + Barcelona , 14 de Juliol de 1968 ) va ser l’arquitecte autor del projecte, i a l’ estiu de 1932 fou adjudicada l'obra al Sr. Joan Riera i Pallars de Vilatorta (Vic).

http://www.xtec.cat/centres/c5004462/Documentsweb/fotoshistoria.htm

La victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, comportarà greus sancions per a Josep Florensa Ollé, i un retrocés en tots els àmbits per a la ciutadania.

http://www.foroporlamemoria.info/agenda_fm/2004/arquitectos_29102004.htm
http://www.raco.cat/index.php/QuadernsArquitecturaUrbanisme/article/viewFile/235200/349892
http://www.academia.edu/6413443/LA_DEPURACI%C3%93N_FRANQUISTA_DE_LOS_COLEGIOS_DE_ARQUITECTOS_1939-1942._En_FUENTES_NAVARRO_Ma._Candelaria_et_al._eds._II_Encuentro_de_J%C3%B3venes_Investigadores_en_Historia_Contempor%C3%A1nea_Granada_Editorial_Universidad_de_Granada_2010_

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una.

No hay comentarios:

Publicar un comentario