lunes, 1 de junio de 2015

SANTUARI DE NOSTRA SENYORA DE LA BLEDA. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. EL PENEDÈS SOBIRÀ

Retratava al Josep Olivé Escarré davant l’església d'una sola nau quadrangular, ampliada al nord per una segona i capgirada en enderrocar-ne l'absis. S'allargà una nau a ponent per a la construcció d'un nou santuari. A una finestra de la cara sud hi ha gravada la data 1683 i hi ha adossats dos contraforts. A l'angle sud est sembla haver-hi hagut un presbiteri. Al mur sud hi ha vestigis de fonaments, segurament de l'edifici alt medieval. Presenta un campanar d'espadanya de dos arcs simètrics i un de petit per sobre que sosté una petita campana. La paret nord està compartida amb el cementiri que se li adossa. Davant de la porta hi ha un porxo en forma de glorieta amb tres arcs de mig punt. El principal és més gran que els dos laterals. Aquest porxo està coronat per una teulada a dos vessants i s'hi accedeix per tres petites escales de quatre graons, una per cada obertura. Les parets estan arrebossades amb ciment modern.

Llegia que en el seu interior hi ha una pica baptismal i un sarcòfag medievals.

La pica té forma troncocònica irregular, de parets llises sense motius ornamentals. Està feta sobre pedra calcària i té una alçada de 60 cm i un diàmetre de boca de 83 centímetres.

El sarcòfag té una forma de paral•lelepípede de 105 x 50 cm de base i 48 centímetres d'alçada, amb una tapa de dos vessants. És llisa, amb unes motllures. El sarcòfag és un bloc calcari buit.

La Bleda, és un veïnat del municipi de Sant Martí Sarroca , a l’extrem meridional del terme, al sector del Pla de la Bleda, que pertany avui en part als termes de Pacs del Penedès, i Santa Margarida i els Monjos.

Al final del segle XVI la baronia de la Bleda pertanyia als Avinyó, senyors de l’Enveja i castellans de Vilanova de Cubelles.

Vers el 1606 passà als Vilafranca-Sabastida, i, més tard, als Grimau, als Fernández de Córdoba, comtes de Torralba (1690), i als Salvador.


L’edifici religiós té un aspecte descurat, sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario