Rebia un email del Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ en el que m’adjuntava un excel•lent treball de la GEMMA DOMÈNECH I CASADEVALL, i la ROSA MARIA GIL I TORT, titulat N UN NOU MODEL D’ARQUITECTURA AL SERVEI D’UNA IDEA DE PAÍS.
Faig una recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, i val a dir, que lluny de trobar la col•laboració de les entitats locals, per allò de la ‘administració més pròxima als ciutadans ,... ‘ he constatat una resistència ferotge, que identifico amb la síndrome de la ‘inèrcia perniciosa’ en masses ocasions.
Des de l’01.04.1939 el feixisme emprenya una tasca de destrucció de la ‘memòria històrica’ que perdura encara en molts llocs de Catalunya, i de forma general no s’aprofitava el final ‘ formal’ de la dictadura l’any 1978, per cercar testimonis ‘orals’, i ara, al mes de juny de l’any 2015, aquesta possibilitat és del tot impossible en bona part de la nostra geografia.
Estic absolutament d’acord en que som ‘ més que un club’ , ens queda molt dissortadament però, per ser una veritable ‘Nació’.
Reprodueixo del treball de la GEMMA DOMÈNECH I CASADEVALL, i la ROSA MARIA GIL I TORT
Palafrugel (Baix Empordà ) Escola d’Arts i Indústries i d’Idiomes i Biblioteca Pública, Actualment Museu del Suro.
Edifici projectat per Emili Blanch Roig (1897-1996) en col•laboració amb el director de l’Escola, Lluís Medir i Jofra, i l’aparellador i futur professor de l’escola Josep Daunis.
L’acte de col•locació de la primera pedra es fa coincidir amb els actes de celebració de la proclamació de la República i les classes comencen el 1935.
L’edifici, que actualment acull el Museu del Suro, representa una bona mostra del llenguatge racionalista a Catalunya: sobrietat de les façanes, amplitud i lluminositat dels espais interiors, agrupació d’obertures, etc.
La imatge que es recull en el treball de la GEMMA DOMÈNECH I CASADEVALL, i la ROSA MARIA GIL I TORT, no té res a veure a la que trobava del Museu del Suro.
Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Catalunya us en deurà una.
No hay comentarios:
Publicar un comentario