viernes, 12 de junio de 2015

CELLER COOPERATIU DE LLORENÇ DEL PENEDÈS. TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia que per a construir el celler de Llorenç del Penedès, es van fusionar les dues associacions agràries del poble, l’any 1920.

Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) va dissenyar un celler i trull amb les dues naus paral•leles actuals, la segona però, no es va construir fins al 1966, amb tanta precisió que no es distingeix de l'antiga.


L’any 1920 només es va poder aixecar una nau transversal al darrere de la gran, per a les màquines i la recepció del raïm, i una sola de principal amb cinc tines de formigó separades del terra amb un sistema de voltes de maó com al celler de Cornudella. La resta de tines van arribar més tard, com la zona posterior destinada al trull, que no es va fer fins al 1932

Totes les façanes són de paredat comú, amb pedra més grossa al sòcol. Això atorga al celler una textura naturalista semblant a la tradicional en pedra seca. Una trama ortogonal de maó que forma finestres verticals -avui tapiades- caracteritza els dos frontals, amb coronament piramidal truncat amb teules, capitells de maó i rajola verda.

Cada nau té la seva porta d'accés d'arc semicircular, i a sobre unes finestres rectangulars col•locades dins d'una estructura en forma romboïdal on també hi ha diverses finestres cegades. La coberta és a dues vessants. La decoració és feta mitjançant l'alternança del maó i la pedra.

La nau horitzontal presenta una sèrie de finestres semicirculars a la part superior. A la part baixa té dues portes, una amb llinda i l'altra semicircular, i dues finestres semicirculars. Cal destacar els trulls, que són veritables tines fetes al sistema de voltes tabicades amb unes separacions que permeten els pas dels operaris.

No trobava cap dada de l’edifici de les escoles públiques, que quasi comparteix espai amb aquesta instal•lació.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario