sábado, 1 de agosto de 2015

TRESORS DE TÀRREGA. ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ.

Feia temps passejant per Tàrrega en companyia de la meva esposa; ens havien convocat el divendres 31.07.2015 a les 10,30 al restaurant la Clau del rebost , a la Plaça dels Escolapis, on es duria a terme esmorzar amb la direcció i el personal de la Nova Tàrrega i els col•laboradors, entre els que m’inclouen.


Retratava l’església advocada a la Mare de Déu de la Mercè de Tàrrega, que pertany al col•legi dels Escolapis, i a la que s'hi pot accedir tant pel interior de l'escola com pel mateix carrer.

La descripció ens diu que és un edifici de nau única transversal amb coberta de volta de canó de quatre trams, absis poligonal rematat per un cambril on hi ha la imatge de la Mare de Déu de la Mercè. La nau principal té ens seus laterals diverses capelles adossades dividides de la nau central per pilars. Al lateral dret de l'altar s'hi situa un petit oratori també de nau única. Darrera de l'altar major s'hi troba el reduït espai dedicat a la sagristia. La façana exterior de l'església és realitzada amb pedres tallades de forma irregular, superiorment s'hi aprecia la resolució de la coberta a dues vessants. La porta d'entrada principal es realitzada entre dos pilars adossats que sostenen un entaulament sencer damunt del qual hi reposa un frontó semicircular damunt de la porta principal d'accés hi ha un rosetó que il•lumina internament la nau principal de l'església.

L’Ajuntament de Tàrrega acordà en sessió plenària del 9 de novembre de 1883 demanar un col•legi de l’Escola Pia.

Se signà l’escriptura de fundació el 17 de març de 1884 segons la qual l’Ajuntament cedia als escolapis l’antic convent de la Mercè.

El bisbat transferí l’església del mateix convent el 15 de setembre de 1884.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, l’Ajuntament de Tàrrega, recuperava l’edifici, el renovà i hi muntà una escola de primària, que va funcionar tot el període de la mal dita ‘guerra civil’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario