viernes, 28 de agosto de 2015

SANTUARI DE LOURDES. PRATS DE LLUÇANÈS. OSONA

Visitava novament el Santuari de la Mare de Déu de Lourdes, de Prats de Lluçanès, en aquesta ocasió ho feia en companyia del Josep Olivé Escarré.


Llegia que fou erigit el 1881 per voluntat del rector Sebastià Obradors en acció de gràcies per haver-se guarit de la malaltia, atribuint-ho a l’acció miraculosa de la Mare de Déu de Lourdes per mitjà de l’aigua.

El dia 1 de gener de 1882 fou inaugurat, essent el primer d’Espanya dedicat a aquesta advocació. L’any 1885 fou consagrat pel bisbe de Vic, Josep Morgades i Gili (Vilafranca del Penedès, 9 d'octubre de 1826 - Barcelona, 8 de gener de 1901)

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres de Prats de Lluçanès, que va aixecar el primer edifici.

A l’interior s’hi venera una imatge de la Mare de Déu de Lourdes, reproducció de la desapareguda en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, i que va ser entronitzada l’any 1941.

Entre 1955 i 1958, any del centenari de les aparicions a Lourdes, el santuari fou completament modificat per Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966 ), passant d’una petita edificació amb campanar d’espadanya a una església d’una nau amb creuer i cimbori octogonal, amb coberta a vuit vessants. Presenta un absis semicircular amb petites finestres, un atri i campanar de torre quadrada.

A la volta de l’absis hi ha unes pintures murals de Ramon Noè i Hierro (Barcelona, 5 d'agost de 1923 - Sabadell, 7 d'agost de 2007) , i l’ Antoni Cortada Martinez ( 1945 ) Ramon Noé i Antoni Cortada , deixebles de l’esmaltista Miquel Soldevila Valls (San Andrés de Palomar, 1886 - Barcelona, 1956).


En un dels braços del creuer hi ha encastat un fragment d’una pedra de Lourdes.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario