domingo, 30 de agosto de 2015

SANT MARTÍ, L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT CELONI. VALLÈS ORIENTAL.

En ocasió de la Ballada country en favor de la donació de sang, que es duia a efecte el dissabte 29.08.2015 [ 30 dies per al 27-S ] m’aturava davant l'església parroquial de Sant Martí per contemplar una vegades més el seu magnífic esgrafiat barroc.


La pàgina de l’ajuntament ens diu que aquesta decoració esgrafiada data del 1762 i és la més destacada del barroc català tant per la gran superfície que ocupa com pel seu bon estat de conservació.

Està organitzada com un gran retaule. A baix trobem les representacions dels arcàngels i les virtuts. Més amunt hi ha representats una orquestra d'àngels músics donant la benvinguda a la glòria celestial mentre són protegits pels guerrers romans Celdoni i Ermenter. La composició culmina amb la representació de l'àngel del Judici Final tocant la trompeta.

La portada, acuradament treballada en marbre, és de l’any 1753. Just 200 anys més tard, el celoní Lluís Montané la va coronar amb una imatge de Sant Martí, de formes sinuoses i dinàmiques, que s'integra perfectament amb la decoració barroca de l'entorn, i que contrasta amb l'altra imatge de Sant Martí que Montané va realitzar per a l'altar, més estàtic i hieràtic, en consonància amb l'estil neoclàssic de l'absis.
http://www.ccma.cat/324/lesglesia-de-sant-marti-torna-a-lluir-els-esgrafiats-barrocs-de-la-facana/noticia/50458/

També són dignes de destacar el baldaquí d'estil neoclàssic, de Francesc Folguera i Grassi (Barcelona, 1891 - 1960) ), i les pintures murals de l'absis, d’ Isidre Roig de Casas (1959-60)

Havia recollir més dades en una visita anterior, em faltava però, accedir al interior, cosa que podia fer en aquesta ocasió, està clar que l’obligació i la devoció son compatibles, oi ?.





A l’exterior, prop del costat esquerra hi ha una petita Plaça, en la que hom ha simulat, una evocació de la Santa Cova de Lourdes.


Sobta un xic que l’advocació sigui la de Sant Martí de Tours, en una vila anomenada Sant Celoni, o no ?.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario