jueves, 1 de septiembre de 2016

SANT VICENÇ DE FONTANELLES. CASTELLFOLLIT DEL BOIX. BAGES

Retratava al Josep Olivé Escarré – que té a la venda més de 2000 fotografies , 13 X 18 , d’indrets de Catalunya amb indicació del lloc i data en que varen ser visitats - l’esglesiola de Sant Vicenç de Fontanelles al terme de Castellfollit del Boix, a la comarca del Bages, patrimoni Gencat ens explica que és un edifici d'una sola nau, coronada per un absis semicircular, gairebé de la mateixa amplada i tan alt com la nau; l'església no té cap tipus d'ornamentació i les obertures es reparteixen, una al bell mig de l'absis, de doble esqueixada i d'arc de mig punt adovellat, i la porta (avui tapada) al mur de migdia, d'arc de mig punt adovellat.


El mur frontal és d'època moderna, amb la porta nova de l'any 1950.

L'aparell és format amb carreus col•locats en filades horitzontals.

L'any 1172 és documentada una deixa testamentària per l'obra de Sant Vicenç.

A partir del segle XIII s'esmenta sempre com a Sant Vicenç de Fontanelles.

De la casa propera trobava; conjunt format per la masia, cups, estables, premses, una gran bassa (ara coberta amb runa) i una capella. La masia està formada per dues edificacions d'èpoques diferents. La principal, i més antiga, està actualment en fase de restauració. Es de planta rectangular i té planta baixa i pis. Destaca per les llindes de les obertures de pedra i decorades amb sanefes i inscripcions. Té els murs de pedra i la porta és d'arc de mig punt adovellat. L'altre edificació hi esta adossada per la part posterior deixant un pas amb arcades i volta que comunica l'entrada principal de la primitiva construcció amb les façanes laterals de les dues. Aquesta és de maó arrebossat. En la restauració s'han trobat a la part baixa de la primitiva arcades que havien estat tapiades.


Si esteu interessats en les fotografies del Josep Olivé Escarré , feu-nos arribar les vostres ofertes a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Quan al topònim que esdevindrà cognom, és clarament descriptiu d’una realitat que l’acció maldestra dels homes ha modificat, aquí hi havia fonts – és un plural -, i en l’actualitat és un secà esfereïdor.

Li agraïa a Sant Vicenç però, que no arribessin fins aquí, els monòlegs vomitius del camarada Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, 27 de març de 1955 + ), que insisteix en el seu ‘no lo volveré ha hacer mas´.

Per la mediació de Sant Vicenç, reiterava la meva pregaria a l’Altíssim , Senyor ; allibera el teu poble !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario