jueves, 28 de diciembre de 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE NENES DE LES MISSIONERES DE LA SAGRADA FAMILIA DE NATZARET ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. AIGUAFREDA. OSONA. CATALUNYA

L’any 2015 ens ‘posàvem les piles’ en qüestió de recuperar la memòria dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, fins aleshores n’havíem retratat de l’època de la Mancomunitat, de la Generalitat Republicana , i els d’algunes ordres religioses, seguint el criteri de ‘monuments’; alguns dissortadament ja no existeixen, altres tenen avui una funció diferent, i en masses ocasions s’ha perdut la seva memòria – val a dir, que no de forma casual, oi? - . N’hem aconseguit retratar més de 1200, i pensem que en manquen encara no menys del doble, la dictadura feia una excel·lent feina destructiva, que més enllà de les declaracions, n’ s’ha revertit gaire per part de les forces democràtiques catalanes. Aquesta mena d’afirmacions, ens han comportat – esperem que no sigui el cas d’Aiguafreda – el bloqueig i el rebuig, malgrat que oficialment moria el 20N de 1975, l’ombra del sàtrapa és molt allargada, oí?.

Reprodueixo del Mapa de Patrimoni ; el Convent de les Missioneres de la Sagrada Família de Natzaret és un edifici d'estil eclèctic construït durant la segona meitat del segle XIX. No consta però, ni el mestre d’obres i/o arquitecte, ni cap dada d’aquell fet, descartem que fos atesa la seva dedicació, obra del maligne, encara que des de sempre ha estat i està molt vinculat en els negocis immobiliaris, oi?.


La tipologia constructiva és la d'una casa-noviciat, amb la capella central advocada a la Sagrada Família , i el conjunt de dependències distribuïdes entorn seu.


És un edifici de notables dimensions constituït per dos volums de tres crugies units per un cos central que es correspon amb la capella. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons nou eixos, definits per obertures d'arc de mig punt ceràmic a la planta baixa i guardapols motllurat. El primer volum té el portal a l'eix lateral i una finestra biforada superior. En el pis les finestres són d'arc rebaixat ceràmic i presenten guardapols conopials, mentre a nivell de les golfes les finestres són biforades d'arc mixtilini ceràmic. El coronament està decorat amb arcuacions ceràmiques i una cornisa ceràmica. El segon volum segueix el mateix esquema compositiu que el primer, tot i que la decoració és més esquemàtica, tant en els guardapols com en les arcuacions. Així mateix, els nivells de forjat es manifesten exteriorment amb cornises ceràmiques, de les quals la del remat adquireix certa volada. Les finestres del pis i de les golfes són d'arc pla i les de l'eix central són biforades. La simetria de la façana es veu interrompuda per la presència de la capella, tant per l'òcul central com per l'espadanya que sobresurt del coronament. Del primer volum en destaca la lluerna amb finestres d'arc conopial i cornisa decorativa, la galeria de tres pòrtics ceràmics de la façana lateral i el pòrtic d'arc carpanell ceràmic i decoració lobulada de la façana posterior. La façana posterior del segon volum presenta dues galeries horitzontals de dos pòrtics d'arc carpanell arrebossat. El tractament exterior dels murs és de paredat comú vist on ressalten els elements ceràmics, excepte la posterior del segon volum que és arrebossada i pintada de color blanc. Davant d'aquesta hi ha unes escales amb barana de balustrada que dóna accés al pati.

La casa-noviciat de les Filles de la Santa Casa de Natzaret va ser fundada l'any 1894 pel pare Josep Manyanet Vives (Tremp, Pallars Jussà, 7 de gener del 1833 - Sant Andreu de Palomar (Barcelona). Va assistir a la inauguració del convent el bisbe de Vic, el doctor Josep Morgades i Gili (Vilafranca del Penedès, 9 d'octubre de 1826 - Barcelona, 8 de gener de 1901).


Al principi la congregació estava formada per sis monges i la mare superiora Encarnació Colomina Agustí (Os de Balaguer, 1848 - Barcelona, 1916 , que van fer-se cura de l'escola de les nenes de la població. Ens agradarà rebre imatges d’aquest activitat escolar a l’email coneixercatalunya@gmail.com


A partir de l'any 1950 va passar a denominar-se Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, i poc després van començar a impulsar la seva obra per tot el món, complementant-ho amb l'ensenyament.

Encoratgem a TOTHOM perquè aconseguim recuperar el màxim nombre possible d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista.

Està clar que des de les administracions ‘democràtiques catalanes’ no hi ha gaire interès en fer-ho, i des de les del REINO DE ESPAÑA, justament al contrari, MOLT INTERÈS en que no es faci.

Esperem rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges i/o dades dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista del poble on vàreu néixer vosaltres, o els vostres pares, avis, familiar, amics,...

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario