jueves, 21 de noviembre de 2019

EL CASTELL DE BLANES I LA CAPELLA DE SANT JOAN BAPTISTA A VISTA DE DRON

Guy Masselin publica una fotografia aèria, del Castell i la Capella de Sant Joan Baptista de Blanes; penso que també s’han de designar així les imatges obtingudes des d’un dron, oi?.


Sant Joan, va ser bastida com a capella del castell, i es va situar fora del recinte murallat per la manca d'espai.

Apareix documentada ja durant el segle XIII i l'any 1377 consta que hi havia un capellà al castell que en tenia cura.

Durant el segle XVII va ser centre de peregrinació pel dia de Sant Joan Baptista.

L'estat actual de l’església respon a una restauració de 1959 en què es va refer la teulada i l'artista Maria Teresa Bedós i Garcia-Ciaño (Sabadell, Vallès Occidental, 1907 - Blanes, la Selva, 24 d’agost de 1988) en va pintar els frescos.

Les pintures de la il·lustradora Pilar Bayés i de Luna (Vic, Osona, 21 d'abril de 1941 ) són de l’any 2007 , i l’estat actual de restauració correspon a una actuació de 2012 patrocinada per l’associació Estimem les Ermites.

El castell va restar abandonat fins que, entre 1849 i 1859, s'hi va instal·lar una estació de telegrafia òptica militar. Amb aquesta finalitat es varen fer algunes reformes en la torre mestra. Es va construir un fossar circular, es va reforçar l'atalussament de la torre i al cim es va construir un parapet de maons amb espitlleres.

L'any 1954, a través de la revista Recull, es va difondre la idea de la restauració del castell. Això va fer que es formés el Patronat de Reconstrucció del Castell de Sant Joan, format per l'Ajuntament, les associacions i la majoria de forces vives de Blanes, que es va dedicar a recollir donacions per al projecte. Les obres varen començar l'any 1958: primer es va rehabilitar la torre i, posteriorment, la capella.

Entre els anys 1987 i 1991 es va redactar i executar un projecte de rehabilitació del castell efectuat pels arquitectes Fuses-Viader.

Paral·lelament, a finals de 1990, tenia lloc una excavació arqueològica d'urgència que va aportar llum sobre els orígens i l'evolució del recinte. Malgrat això, les obres no van permetre excavar tot el castell en extensió.

L'estat actual del conjunt és el resultat d'aquestes obres de rehabilitació i respon al projecte municipal d’adequació dut a terme pels arquitectes d’estudi Nus: Galí, Folqué, Brustenga, Folqué i Botet durant l’any 2015.

https://www.blanes.cat/docweb/qr-santjoan
http://www.fusesviader.com/
http://estudinus.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario