miércoles, 27 de noviembre de 2019

QUE EN SABEM DE LA MERAVELLOSA PILA BAPTISMAL DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA D’OLÓ?. EL MOIANÈS.

Sovintegen massa els “Error establishing a database connection” a blogscat, ens temem el pitjor; constatat – una vegada mes això – passo a explicar-vos des d’un a plataforma diferent algun detall de la sortida que fèiem el 27.11.2019 :

Anàvem a Santa Maria d’Oló, el Pere Albert Carreño , el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, era un viatge ‘ videre Maria’ a l’església nova, de la que destaquem en aquesta crònica la pila baptismal, obra de Josep Artigas i Basté ( 1909+1976), de la que no en trobava cap referència a l’obra [ PILES BAPTISMALS DE LA SEGONA MEITAT DEL SEGLE XX FINS EL XXI: INTERÈS ARTÍSTIC I FUNCIONAL ]
file:///C:/Users/Antoni/Downloads/Joan%20Serra%20TESI%20DOCTORAL_part5.pdf

Fotografia. Juan Navazo Montero

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1976/06/26/pagina-37/33623885/pdf.html?search=%20Josep%20Artigas%20Bast%C3%A9

https://dadescat.com/2021/09/13/artigas-i-baste-josep/

Josep Artigas i Basté . artífex, membre de la Germandat de Sta. M. de Poblet, 1 germà de les Religioses de la Cia. de Maria, mori ahir dia 25 de juny de 1976, als 67 anys de edat, confortat amb els Sants Sagraments 1 la Benedicció Apostòlica.

(A. C. S.) — Els seus afligits: esposa. María-Teresa Sol Valles; tills, Jgnasi-Maria, Maria-Montserrat, Xavier-Maria, Maria-Teresa, Lluis-Maria 1 Maria-Angela Soler: germana, cunyats. 1 família tota, n assabenten llurs amics i coneguts i els preguen de voler-lo tenir present en les oracions.

L’enterrament serà avul. dia 26. a les onze del mati. a i ‘església aparroquia) de Santa Agnès (carrer Sant Elies, num. 21), on s’oferirà una missa exequial per al , bé de la seva anima, — No s’invita particularment

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10050

https://research.frick.org/spanish/detail/2303

http://relatsencatala.cat/relat/posem-que-parlo-de-santa-maria-dolo/1048046

https://www.olo.cat/catala/llocs-dinteres/les-esglesies-lesglesia-moderna-dolo.html

Patrimoni Gencat ens diu queEs va començar a construir cap el 1950 i es va beneir el 1963.

És obra de l'arquitecte Manuel Puig i Janer ( Monistrol de Montserrat, 16 de febrer del 1899 + 1965 ) i la decoració corregué a càrrec de Josep Artigues i Basté ( 1909 + 1976) .

http://localmundial.blogspot.com/2019/09/manuel-puig-i-janer-un-arquitecte.html

L'església d'una sola nau, dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu, amb façana principal encarada a sol ixent. Té la capella del Santíssim adossada, i el campanar separat de l'església i situat al cantó de migdia. En la façana es distingeixen clarament dues parts, determinades per un voladís sobre la porta, de línia trencada amb funció de porxo. La porta d'accés queda definida per un arc escarser.



Estructuralment hi ha uns nervis oberts cap enfora, de pedra, que sostenen la teulada de ciment armat. En la part superior de la façana s'obren dos vitralls de colors, que són un motiu d'embelliment, així com també un mosaic situat entre els finestrals i sobre la porta. L'absis presenta una forma irregular corbada, estructurat en quatre fileres de finestretes que van del sòcol a la teulada. Les parets són obrades amb totxos, mentre que el sòcol és de pedra. El campanar segueix la mateixa línia que l'església.

Ens agradarà rebre la imatge de Manuel Puig i Janer ( Monistrol de Montserrat, 16 de febrer del 1899 + 1965), i de Josep Artigues i Basté ( 1909 + 1976) a l’email coneixercatalunya@gmail.com i tantes dades com calguin per completar la seva biografia.

Us adoneu que de les persones ‘positives’ per a la humanitat sovint no hi ha informació, i alhora SEMPRE, SEMPRE, SEMPRE, es publiquen dades i més dades de persones irrellevants, estultes i massa sovint corruptes?.

Que   la Marededéu  " remedium praesens et futurum “ i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits  , saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


1 comentario:

  1. Bon dia,

    buscant informació a internet sobre el meu pare, Josep Artigas Basté, he trobat aquest blog, on es pot veure una pila baptismal dissenyada per ell. Tenim un moltes de fotos d'bres litúrgiques que va fer, el problema és que no estan documentades, feia fer les fotos però no anotava de què es tractava. Ell va morir el 1977, jo tenia 22 anys. Ara, amb tot el material gràfic que tenim, volia escriure un article a Viquipèdia, perquè crec que s'ho mereix. Aquesta pila baptismal és molt bonica, però no recordo que hi hagi cap foto, tot i que sabem que va fer l'interior de l'església de Santa Maria d'Oló, peces de litúrgia, frescos, etc... Com que veig que es queixa sobre la falta d'informació, només dir-li que espero que aviat pugui trobar una referència a Viquipèdia.

    Salutacions

    ResponderEliminar