miércoles, 27 de noviembre de 2019

TORNADA A SANT FELIU DE ROLDORS [ MAL DIT RODORS]. MOIANÈS.

L’havia visitada l’any 2010, en aquella ocasió no hi havia cap estada a l’edifici que acollia la rectoria; tornàvem el 27.11.2019 el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, encara que em costava recordar l’accés - Sant Feliu no s’ha mogut de lloc – aconseguia accedir –hi, tenia el goig de trobar a la Joana que resideix a l’antiga rectoria , amb la que departíem del lloc i la seva història, aviat arribaria el Crhistian amb uns cistells de bolets, i la fèiem petar tots plegats.

Ens oferien la possibilitat e visitar i retratar l’església de San Feliu – cosa que no havíem pogut fer en anteriors ocasions - , i els comunicava que les imatges les compartiria amb la pàgina moianes.net i amb Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/03/sant-feliu-de-rodors-roldorsmoia-bages.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/05/parroquia-de-sant-feliu-de.html

L’any 2015 repetia visita amb el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 )

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=16676

El fet d’accedir a l’edifici em permetia comprovar :

a) Que l’església és força gran, que té planta de creu llatina, i un cor al que s’accedeix des del interior de la casa.





b) Que el campanar – com en el cas de Sant Feliuet de Terrassola – és exempt de l’Església, i devia ser en el seu moment una torre de guaita i bada, fins que s’aixeca i consolida el Castell de Roldors, del que és encara visible el seu setial.


Quan a l’equivoc en relació al nom, us deixo una còpia de l’entrada del diccionari català valència balear : ROLDOR o ROLDÓ m.

Planta coriariàcia de l'espècie Coriaria myrtifolia, arbust molt ramós, de branques quadrangulars i vincladisses, fulles oposades, poc peciolades i ovato-allançades, flors petites verdoses en raïms terminals, i fruit pentagonal, negre i lluent, verinós; les fulles seques i polvoritzades serveixen per a adobar les pells; cast. roldón, emborrachacabras. Per prohibir que no's tragan roldors del present Principat, Const. Cat. 310. Aquells claps d'acàcies y sahuchs..., de roldós y alzinas, Pons Auca 291.


Retratava el que em semblava un escut de família en un dels bancs de l’església, voldria saber a l’email coneixercataunya@gmail.com a qui corresponia, sou pregats d’ajudar-nos en aquesta recerca.


Si teniu l’email de la Joana i/o el Crhistian sou pregats de fer-los arribar aquesta breu crònica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario