lunes, 20 de enero de 2020

NOUVELLE CHAPELLE DE SANT COSME ET SANT DAMIAN. ELS SANTS METGES. GRANOLLERS. VALLÈS ORIENTAL

Visitàvem Granollers, el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, refèiem una part del recorregut que anys enrere m’havia ensenyat la Rosa Ventura Cutrina, sherpa emèrita de la capital del Vallès Oriental.

Tornaven de fer la passejada i dinar, el Pere Albert Carreño, em cedia l’honor de retratar la façana de la Capella dels Sants Metges al número114 del carrer del Corró.


La Capella dels Sants Metges, dedicada als sants Cosme i Damià, es va construir damunt d'un portal de l'antiga muralla medieval de Granollers, el segle XIV, i es va refer el segle XVI. El 1596, es va obtenir permís per celebrar-hi oficis. Estava situada al carrer de Corró, a la confluència amb el carrer Congost, i va ser l’última capella que es va mantenir en el lloc original fins al segle XX. Fou enderrocada i refeta al lateral dret del carrer l'any 1939.


http://www.granollers.cat/arxiu/sol%C2%B7licitud-denderroc-de-la-capella-dels-sants-metges-el-1888-0
http://www.granollers.cat/sites/default/files/pagina/2014/12/fitxes_arquitectura.pdf


http://www.granollers.cat/sites/default/files/pagina/2014/12/fitxes_arquitectura.pdf


Patrimoni Gencat ens diu; edifici religiós, entre mitger i amb un portal d'entrada amb arc de mig punt. Una finestra amb ull de bou emmarcada amb totxo a sardinell, un capcer coronat amb una sanefa de totxo i un campanar d'espadanya d'una obertura conformen la resta d'elements remarcables.
La forma del portal és la que tenien les primitives apelles de la muralla i que permetia seguir les cerimònies del carrer.

http://www.granollers.cat/sites/default/files/importades_d6/pagina/2011/09/Capella%20dels%20Sant%20Metges_0.pdf

Si feu una ullada damunt del enllaç anterior, podreu comprovar que ens queda moltíssima feina a fer, oi?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario