martes, 7 de enero de 2020

SANT MARTÍ DE SOLDUGA (Pallars Sobirà)

Rebia un email de l’Enric Sanchez-Cid , en el que em deia “de Sant Martí de Solduga només tinc dates d'una passejada per aquelles muntanyes a principis de l'actual mil·lenni: tot molt deteriorat. Adjunto fitxa fotos i, com no?, camí per arribar-hi...7


Passat el Congost i abans d’arribar a Gerri de la Sal, es travessa el riu Noguera Pallaresa pel pont de Baén i es segueix l’indicador a Cuberes que apareix poc després a la dreta del vial. Atenció: l’accés és perdedor. S’arriba a un bosc, el de Pentina, on es deixa el cotxe quan apareix una capelleta.

Un cop passat el bosc de la Pentina la pista de terra arriba al Santuari d’Esplà (1534 metres.). D’aquí per un antic camí en direcció a ponent es baixa al poble arrecerat a la cinglera.

El lloc de la Solduga està relacionat amb les donacions que es fan al monestir de Gerri i amb les confrontacions amb els comtes de Pallars.

La capella troglodita queda situada en un repeu de la cinglera, sobre el barranc de l’Infern. Aprofita la paret de la muntanya per la part de tramuntana.


Nau rectangular de tant sols dos a tres metres d’ampla i coberta en volta de canó. Capçada per un absis semicircular cobert amb volta de quart d’esfera. La portada s’obre a ponent. La morfología del terreny a condicionat la seva construcció.


Part de l’interior era arrebossat. En el mur de migjorn s’obren dues finestres.

Cal datar aquesta construcció en el segle XI.

No hay comentarios:

Publicar un comentario