sábado, 1 de febrero de 2020

CAN BARRA. SANT QUIRZE DEL VALLÈS

Anàvem fins a Sant Quirze del Vallès el Joan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, volíem retratar la masia de Can Ponsic, abans de la seva desaparició.

Tenia també , molt interès en retratar la masia de Can Barra; de la propera torre Gorina – que avui forma part de la propietat municipal ja n’havia publicat us post l’any 2017:
http://relatsencatala.cat/relat/in-memoriam-de-lescola-publica-de-la-torre-gorina-de-sant-quirze-del-valles-anteriors-a-la-dictadura-franquista/1060476


Aquesta masia està situada a l'entrada de l'urbanització de Sant Quirze Parc, avui dia es de propietat municipal i està documentada des de 1667.
Consta de dos tipus d'edificacions, una la masia (segle XVII), que era la casa dels masovers i al seu costat una gran torre o xalet, que van ser construïda pels antics propietaris (la família Gorina, fabricants de teixits a Sabadell) l'any 1888.

A la masoveria hi ha una gran cuina amb un interessant forn de pa i un gran foc a terra, unes habitacions molt grans, un gran celler, quadres pel bestiar i magatzems propis de l'activitat agrícola.

Bona part del mur que l'envolta està decorat amb grans recipients, hi ha un brollador d'aigua amb tessel·les blaves, modernista A la reixa d'entrada, porta forjada al capdamunt les inicials de l'antic propietari i l'any de la seva construcció, que va ser destruïda amb les recents reformes.

A la vessant nord de la finca, hi ha la font de Can Barra, l'aigua de la qual sempre ha estat molt apreciada per la gent de Sant Quirze i que l'any 1901 va ser legalitzada com font d'aigua potable.

A finals de 1936, amb l'arribada dels refugiats de Madrid, augmentà sobtadament la població infantil, pel que la torre construïda l’any 1888 es va convertir en escola.

Sobta llegir ; Torre Gorina; un dels espais destacats d'aques conjunt arquitectònic és la Torre Gorina, on actualment hi ha l’Escola Municipal de Música Can Barra. Aquest espai ha és testimoni de l’època en que el municipi vivia bàsicament de l’agricultura i la ramaderia. El recinte, al llarg dels anys, ha tingut múltiples usos entre els que destaquen l’ús com a caserna en plena guerra carlista entre el 1870 i el 1875, o l’ús com a escola del poble els anys 1937 i 1938.

No consta – i és força incongruent – qui va ser l’autor d’aquest edifici l’any 1888, en aquella època NO s’aixecaven gaires edificis a San Quirico de Tarrasa, oi?.

Altrament els Gorina de Sabadell confiaven la construcció de la seva casa a Sabadell a l’arquitecte Miquel Pasqual i Tintorer (Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat, 1849 + Barcelona, Barcelonès, 1916). Està clar que l’edifici de Sant Quirze no és obra de cap ‘mindundi’, oi?. Si teniu informació de l’autor sou pregats de fer-nos-la saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Actualment es troba en bon estat i està destinada a centre d'equipaments municipals.

http://www.favsq.org/historia/masies.html


http://www.santquirzevalles.cat/DetallContinguts/_Csc0skTygzPyYqrQ5U3lPsuIVRicVkOW


No hay comentarios:

Publicar un comentario