lunes, 17 de febrero de 2020

PANTEÓ GRÀCIA ESQUEU SURIS/JOSEPH ESQUEU VILALLONGA. CEMENTIRI DE LLORET MAR. LA SELVA. GIRONA

Sorprèn força que només per excepció les fitxes informatives del Cementiri de Lloret de Mar, facin referencia als artistes i/ artesans que feien realitat els dissenys del arquitecte, en aquest cas Bonaventura Conill i Montobbio (Barcelona, 1876 – 1946).

Un clar exemple és el Panteó Gràcia Esqueu Suris, o Joseph Esqueu Vilallonga en el que amb un gran sentit d'organicitat i unitat, s'ha prescindit de la capella-panteó i se'n destaquen tres elements.


En primer terme hi ha un drac que dóna l'esquena al passeig central i permet arrodonir un dels angles del monument.

En segon terme hi ha una estructura que serveix de base a la representació del sarcòfag.

I en tercer lloc, la gran creu suportada per un arc parabòlic.


La identificació de l'enterrament està resolta amb una estructura circular i una sobreelevació concèntrica que mostra les lletres, en relleu de bronze, del nom "JOSEPH ESQUEU Y VILALLONGA". A la base circular, en relleu de pedra (de Montjuïc) hi ha la llegenda "Y FAMÍLIA".

Pel que fa al drac, clara referència del "regne de les ombres", sosté una calavera a la grapa esquerra. Sobre la calavera hi ha les taules de la llei (gravades amb la paraula "LEX"). Per contraposició, sobre l'arc en paràbola a manera d'entrada, s'aixeca la creu. Aquesta porta la llegenda, en relleu de pedra, "EGO SUM VITA" i al mig de la creu hi ha un cor sagnant i coronat d'espines recobert de mosaic vermell i envoltat de quatre raigs daurats i un joc de vidres tallats a manera de cercle de radiació.

Quant al sarcòfag, al nivell intermedi, és la commemoració dels enterrats a sota amb una profusa decoració vegetal i geomètrica. A les formes romboïdals de la façana hi ha les inicials G.E.S (de Gràcia Esqueu Surís, filla de Joseph Esqueu Vilallonga, i promotora de l'obra)

Ens agradarà tenir noticies de la peripècia vital dels finats a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Poseu el Cementiri Municipal, la Vila de Lloret de Mar, la comarca de la Selva, Girona, Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020

Tenim gent MOLT ineficaç i corrupta l davant de bona part de les Institucions Públiques mundials, alguns fins neguen l’evidència del canvi climàtic, no feu projectes a llarg termini, llevat de canvis radicals, el desastre és imminent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario